Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 08:09

Μουσείο φάλαινας σε σχήμα του θηλαστικού ανοίγει το 2022 - Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα (pics)

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Dorte Mandrup με έδρα την Δανία έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες για ένα μέρος παρακολούθησης φαλαινών και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που έχει σχήμα φάλαινας.

Με την ονομασία The Whale, το ερευνητικό κέντρο - μουσείο θα βρίσκεται στις Αντένες στο νησί Αντόγια, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Το σημείο είναι το ιδανικό μέρος για παρακολούθηση φαλαινών λόγω του θαλάσσιου φαραγγιού της περιοχής, το οποίο επιτρέπει στις φάλαινες με μεγάλα δόντια να τρέφονται κοντά στην ακτή. Το φαράγγι βοηθά επίσης τις φάλαινες να πλοηγηθούν κατά τη διάρκεια της ετήσιας μετανάστευσης.

Το όραμα του γραφείου για το κτίριο είναι να δημιουργήσει ένα χώρο που συνδιαλέγεται άψογα με το τοπίο του. Και μάλλον το έχει καταφέρει.

Μιλώντας με το insider.com, ο ιδρυτής και διευθυντής της Creative Dorte Mandrup περιέγραψε το κτίριο ως μια ποιητική ωδή σε ό,τι το περιβάλλει. Προσέθεσε ότι το κτίριο μοιάζει σαν να είχε ανυψωθεί απαλά από το έδαφος για να σχηματίσει ένα φυσικό ανάχωμα.

Νωρίτερα φέτος, ανακαλύφθηκε ότι η τοποθεσία φιλοξενεί έναν αρχαίο οικισμό των Βίκινγκ που ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό, τι πιστευόταν αρχικά. Στην συνέχεια, κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή βάσει του νόμου περί πολιτιστικής κληρονομιάς ως ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς που βρέθηκαν στη Νορβηγία.

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η απόφαση ανατράπηκε λόγω του τουριστικού και πολιτιστικού ρόλου της στην περιοχή.

Η ανάληψη του σχεδιασμού του κτιρίου ήρθε ως αποτέλεσμα της νίκης σε έναν διαγωνισμό που μέτρησε συμμετοχές από μερικά από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της της Ευρώπης, όπως το Bjarke Ingels Group και το Snøhetta.

Από τον ωκεανό, το κτίριο θα μοιάζει επίσης με αυτό του πτερυγίου μιας φάλαινας.

Στο εσωτερικό του, το μουσείο φάλαινας θα φιλοξενήσει εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, ένα καφέ και ένα κατάστημα δώρων, όλα πλαισιωμένα από μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή που θα συνδέουν περαιτέρω το κτίριο με το φυσικό τοπίο. Η οροφή του κέντρου θα είναι πλακόστρωτη με φυσική πέτρα και επενδεδυμένη με κιγκλιδώματα που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να ανέβουν στην κορυφή και να έχουν μια άλλη μοναδική θέα στο περιβάλλοντα χώρο αλλά και ευκαιρίες παρακολούθησης φαλαινών.

Τις πύλες του για το κοινό θα τις ανοίξει το 2022.