Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 08:32

Τρομακτικά μέρη για... θαρραλέους ταξιδιώτες (pics)

Μυστήρια δάση, νησιά γεμάτα με κούκλες, εκκλησίες φτιαγμένες από ανθρώπινα οστά και επικίνδυνοι δρόμοι που κόβουν την ανάσα.

Τα παρακάτω μέρη είναι μόνο για ταξιδιώτες που αναζητούν... άλλου τύπου συγκινήσεις.

Ας κάνουμε μια βόλτα σε μερικά από τα πιο τρομακτικά μέρη του κόσμου που μπορεί να επισκεφτεί κανείς, μέσα από το αφιέρωμα του reader.

Το νησί με τις κούκλες, Xochimilco, Μεξικό

Αν και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, το Xochimilco στο Μεξικό είναι περισσότερο γνωστό για το Isla de las Munecas ή αλλιώς το «νησί με τις κούκλες». Κρυμμένο ανάμεσα στα πολλά κανάλια της περιοχής, το μικροσκοπικό αυτό νησί φιλοξενεί ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία τρόμου: εκατοντάδες κούκλες- ολόκληρες ή τμήματά τους- κρέμονται από τα δέντρα! Εδώ κάποτε ζούσε ο Julian Santa Barrera, ο οποίος όταν ανακάλυψε το πτώμα ενός κοριτσιού, άρχισε να συλλέγει κατεστραμμένες κούκλες και να τις κρεμά στα δέντρα για να διώξει τα κακά πνεύματα. Ο ίδιος πέθανε το 2001 (βρέθηκε πνιγμένος στο ίδιο σημείο που πνίγηκε και το κοριτσάκι), αλλά το νησί του δέχεται ακόμη επισκέψεις από τουρίστες που φέρνουν καινούργιες κούκλες για να προσθέσουν στην ανατριχιαστική συλλογή.

Η πύλη της κολάσεως, Derweze, Τουρκμενιστάν

Στη μέση της ερήμου Karakum στο Τουρκμενιστάν βρίσκεται ένας γιγάντιος κρατήρας διαμέτρου 70 μέτρων, ο οποίος «καίει» συνεχόμενα εδώ και περίπου 50 χρόνια. Οι ντόπιοι τον ονόμασαν «πύλη της κολάσεως». Ο κρατήρας δημιουργήθηκε το 1971 από μια επιστημονική αποστολή που πήγε απίστευτα άσχημα. Ερευνητές από την Σοβιετική Ένωση στην προσπάθειά τους να ανοίξουν μια τρύπα στο έδαφος, έπεσαν πάνω σε μια σπηλιά φυσικού αερίου. Η πλατφόρμα γεώτρησης κατέρρευσε σχηματίζοντας αυτό τον κρατήρα. Φοβούμενοι ότι το άνοιγμα θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια, οι γεωλόγοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στον κρατήρα. Η φωτιά αναμενόταν να διαρκέσει για λίγες ημέρες- ωστόσο συνεχίζει να καίει μέχρι σήμερα δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό που προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες.

Ο δρόμος του θανάτου, Βολιβία

Ο στενός και χωμάτινος δρόμος Yungas συνδέει την πρωτεύουσα της Βολιβίας La Paz με το χωριό Coroico και έχει μήκος σχεδόν 70 χλμ. Χτίστηκε από κρατούμενους της Παραγουάης το 1930. Αν αναλογιστεί κανείς το ύψος στο οποίο βρίσκεται, την έλλειψη προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και την περιορισμένη ορατότητα λόγω βροχής και ομίχλης, είναι εύκολο να καταλάβει γιατί αποκαλείται "δρόμος του θανάτου". Μάλιστα, το 1995 ανακοινώθηκε επίσημα ως ο πιο επικίνδυνος δρόμος του κόσμου. Εκατοντάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ. Ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία και αποτελεί προορισμό για περιπετειώδεις mountain bikers.

Δάσος Aokigahara, Yamanashi, Ιαπωνία

Αυτό το φαινομενικά γαλήνιο δάσος που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους στο βουνό Fuji έχει μια βασανισμένη ιστορία. Το Aokigahara είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής περιοχή για αυτοκτονίες παγκοσμίως (μετά τη γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο). Μερικοί συνδέουν το φαινόμενο με την ιαπωνική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία, στο συγκεκριμένο δάσος κατοικούν δαίμονες. Άλλοι πάλι λένε ότι φταίει η πλούσια βλάστηση που απομονώνει κάθε ήχο και κάνει τους επισκέπτες να χαθούν. Το σίγουρο είναι ότι το σκηνικό θυμίζει The Blair Witch Project. Φυσικά, το δάσος ελκύει πολλούς τουρίστες που θέλουν να δουν για τι μέρος πρόκειται.

O Λόφος των Σταυρών, Siauliai, Λιθουανία

Οι άνθρωποι τοποθετούσαν σταυρούς σε αυτό το λόφο στα βόρεια της πόλης Siauliai στη Λιθουανία από τον 14ο αιώνα. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο, οι σταυροί αυτοί εξέφραζαν την επιθυμία για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας. Στη συνέχεια, μετά από μια μεγάλη εξέγερση αγροτών το 1831, άρχισαν να προσθέτουν στον χώρο σταυρούς για να θυμούνται τους νεκρούς. Η Σοβιετική Ένωση κατεδάφισε τρεις φορές την περιοχή, αλλά οι ντόπιοι την ξανάχτισαν. Σήμερα, στέκονται στο λόφο περισσότεροι από 100.000 σταυροί δημιουργώντας ένα θέαμα που σπάνια κανείς συναντά.

Όρος Χούα, Κίνα

Στο βουνό Χούα της Κίνας βρίσκεται ένα μονοπάτι που θεωρείται (όχι άδικα) το πιο επικίνδυνο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα δίκτυο δρόμων από σανίδες που κρέμονται σε ύψος εκατοντάδων μέτρων πάνω από τον γκρεμό! Πριν από εκατοντάδες χρόνια, ταοϊστές μοναχοί έκαναν αυτή την τρομακτική διαδρομή προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή. Σήμερα, το συγκεκριμένο μονοπάτι προσελκύει ατρόμητους τουρίστες, οι οποίοι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για μια καλή φωτογραφία.

Δάσος Hoia Baciu, Ρουμανία

Βρίσκεται δυτικά της πόλης Κλουζ-Ναπόκα και είναι γνωστό ως «Τρίγωνο των Βερμούδων» της Ρουμανίας. Και αυτό γιατί μέσα του έχουν χαθεί πολλοί άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για ΑΤΙΑ ή ανεξήγητα ηλεκτρικά φαινόμενα. Αν και τα τελευταία χρόνια στο πάρκο που βρίσκεται μέσα στο δάσος έχει δημιουργηθεί χώρος για διάφορα αθλήματα, οι παράξενες ιστορίες που το συνοδεύουν φοβίζουν πολύ κόσμο που αρνείται να το επισκεφτεί.

Κατακόμβες των Καπουτσίνων, Παλέρμο, Σικελία

Οι Κατακόμβες των Καπουτσίνων στη Σικελία είναι ίσως οι πιο ανατριχιαστικές του κόσμου. Ο μακάβριος αυτός χώρος δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Οι μοναχοί στο μοναστήρι των Καπουτσίνων, ανακάλυψαν ότι το σώμα ενός μοναχού που τοποθετήθηκε στις κατακόμβες, μουμιοποιήθηκε με φυσικό τρόπο. Έτσι, οι κατακόμβες έγιναν ο νέος χώρος ενταφιασμού νεκρών. Τα νεκρά σώματα ντύνονταν με τα καλύτερα ρούχα τους και τοποθετούνταν εκεί, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν περίπου 8.000 καλοδιατηρημένες μούμιες, που παρουσιάζονται σαν μουσειακά εκθέματα.

Κρεμάμενα φέρετρα, Sagada, Φιλιππίνες

Σε αυτή την περιοχή στις Φιλιππίνες, δεν θάβουν τους νεκρούς τους με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά τους τοποθετούν σε φέρετρα που κρέμονται σε βράχους. Πιστεύεται πως έτσι είναι πιο κοντά στους αγαπημένους του αλλά και πιο ασφαλείς. Η παράδοση αυτή μετράει χιλιάδες χρόνια και όλα τα φέρετρα είναι διαφορετικά μεταξύ τους, καθώς κατασκευάστηκαν από τα άτομα που βρίσκονται τώρα μέσα τους.

Sedlec Ossuary, Kutná Hora, Τσεχία

Αυτό το παρέξενο εκκλησάκι κοντά στην περιοχή Kutna Hora της Τσεχίας περιέχει τα λείψανα 70.000 ατόμων! Είναι διάσημο κυρίως για τον καλλιτεχνικό τρόπο με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί τα οστά μέσα στην εκκλησία, σχηματίζοντας πολυελαίους και γιρλάντες. Ακόμα και η Αγία Τράπεζα είναι κατασκευασμένη από οστά. Το οστεοφυλάκιο του Sedlec αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης, συγκεντρώνοντας περίπου 200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.