Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020 08:48

Lonely Planet: 10 θαύματα της φύσης που πρέπει να δείτε στην Ελλάδα (pics)

Σπήλαια που εντυπωσιάζουν, μυθικά βουνά που σε προσκαλούν να φτάσεις πάνω από τα σύννεφα, θεαματικοί καταρράκτες, φαράγγια που οδηγούν σε εξωτικές παραλίες, τοπία που μοιάζουν που άλλο πλανήτη.

Τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει η φύση στην Ελλάδα είναι πολλά, παρουσιάζοντας το καθένα τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός οδηγός Lonely Planet έκανε τη δική του λίστα με τα 10 θαύματα της ελληνικής φύσης που αξίζει να δείτε από κοντά. 

10) Κουκουναριές, Σκιάθος

Η παραλία Κουκουναριές στο νοτιοδυτικό άκρο της Σκιάθου είναι η πιο διάσημη του νησιού. Εκτός από τα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά και τη χρυσαφένια άμμο, η παραλία φημίζεται και για το πυκνό δάσος των Κουκουναριών που σταματάει λίγα μέτρα από τη θάλασσα και τον υδροβιότοπο της Στροφιλιάς. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη, ενώ δεν απουσιάζουν και τα θαλάσσια σπορ για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

9) Ηφαίστειο, Νίσυρος
Μια επίσκεψη στο ηφαίστειο της Νισύρου είναι σαν να μπαίνεις για λίγο σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Καθώς κατεβαίνεις στον τεράστιο κρατήρα, βλέπεις κίτρινα και λευκά χρώματα, τρύπες που κοχλάζουν, τεράστιες ρωγμές, ενώ η μυρωδιά του θειαφιού κάνει την εμπειρία ακόμα πιο απόκοσμη.

8) Μετέωρα, Καλαμπάκα

Οι πανύψηλοι βράχοι των Μετεώρων είναι ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα που αφήνει άφωνο τον επισκέπτη. Τα περίφημα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή με γυμνά χέρια. Η αναρρίχηση στους βράχους αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται στα Μετέωρα από κάθε γωνιά της γης.

7) Σκόπελος, Σποράδες

Αν και έγινε γνωστή παντού από την ταινία «Mamma Mia», η Σκόπελος κατάφερε να διατηρήσει τη χαμηλών τόνων γοητεία της. Εδώ το πράσινο των πεύκων και των πυκνών δασών σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας δημιουργώντας εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Στη βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου, οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά, οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού.

6) Σπήλαιο Μελιδονίου, Ρέθυμνο
Το Σπήλαιο Μελιδονίου (ή αλλιώς Γεροντόσπηλιος) στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό Μελιδόνι και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων, αλλά και της τραγικής ιστορίας του με τη σφαγή των Κρητών από τους Οθωμανούς το 1823. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 370 γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει εκεί, αρνούμενα να παραδοθούν, πέθαναν από ασφυξία, όταν οι Τούρκοι έριξαν εύφλεκτες ύλες. Η αψιδωτή είσοδος του σπηλαίου οδηγεί στην πρώτη αίθουσα που ονομάζεται «Αίθουσα Ηρώων», όπου υπάρχει και το πέτρινο οστεοφυλάκιο. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες είναι πραγματικά εντυπωσιακοί.

5) Φαράγγι της Σαμαριάς, Χανιά

Είναι το διασημότερο από τα φαράγγια της Κρήτης, αλλά και το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης, με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 18 χλμ. Η διάβασή του αποτελεί εμπειρία ζωής για τους φυσιολάτρες και τους πεζοπόρους που συρρέουν κατά χιλιάδες από τις αρχές Μαΐου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Η κάθοδος ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στο οροπέδιο του Ομαλού, και τα πρώτα χιλιόμετρα γίνονται μέσα σε ένα κατάφυτο, δροσερό τοπίο. Θα χρειαστείτε αρκετή υπομονή αφού θα σας πάρει τουλάχιστον πέντε ώρες για να το διασχίσετε. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία της Αγίας Ρούμελης.

4) Σπήλαιο των Λιμνών, Καλάβρυτα
Σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, κοντά στο χωριό Καστριά, βρίσκεται ένα από τα πιο θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης, το φημισμένο Σπήλαιο των Λιμνών. Οι 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του, μοιρασμένες σε τρία επίπεδα στα έγκατα του σπηλαίου, θα σας αφήσουν άφωνους, μέσα σε ένα σκηνικό από απίθανους σταλακτικές και σταλαγμίτες. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

3) Βάθρες, Σαμοθράκη
Οι περίφημες βάθρες της Σαμοθράκης είναι μικρές φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα δροσερά νερά, που περιτριγυρίζονται από βράχια και μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες. Οι αναζωογονητικές βουτιές στα νερά τους είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το Lonely Planet προτείνει στους αναγνώστες του να ξεκινήσουν την περιήγηση βουτώντας στις βάθρες του καταπράσινου «Παραδείσου» όπου μπορεί να φτάσει κανείς ακολουθώντας ένα σύντομο μονοπάτι από τον οικισμό Θέρμα ή Λουτρά.

2) Πρέβελη, Ρέθυμνο

Η παραλία της Πρέβελης, περίπου 35 χλμ. νότια της πόλης του Ρεθύμνου, είναι από τις πιο διάσημες και φωτογραφημένες παραλίες της νότιας Κρήτης. Εδώ εκβάλλει ο χείμαρρος από το φαράγγι Κουρταλιώτικο, με τις όχθες του σκεπασμένες με φοινικιές και άλλα δέντρα. Το πανέμορφο φοινικόδασος του Πρέβελη με τους φοίνικες του Θεοφράστου κάηκε ολοσχερώς το 2010, αλλά ευτυχώς επανήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο καιρό.

1) Όλυμπος
Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.917 μ.) και κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας, εξάπτει τη φαντασία των επισκεπτών από κάθε γωνιά του κόσμου. Το βουνό των θεών αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές που θέλουν να απολαύσουν την περιπλάνηση στις πλαγιές του και να κατακτήσουν τις κορυφές του, αλλά και για τους λάτρεις των ορεινών αποδράσεων σε γραφικά χωριά μέσα στην πανέμορφη φύση.