Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 08:47

Σόλο ταξίδι: Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε να ταξιδέψετε μόνοι (pics)

Οταν η Τζούλια Ρομπερτς αποφάσισε να ταξιδέψει μόνη της στο «Eat, pray, love», φάνηκε σε όλους περίεργο, όμως τα σόλο ταξίδια είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στον κλάδο των ταξιδιών, ειδικά τώρα εν μέσω της πανδημίας του κορoνοϊού.

Σόλο ταξίδια: Περνώ και μόνος μου καλά

Και μπορεί επηρεασμένοι από την νοοτροπία του παρελθόντος, αρκετοί να θεωρείτε πως τα σόλο ταξίδια γίνονται με αφορμή την αναζήτηση του Θείου, στην ουσία όμως πρόκειται για ταξίδια αναζήτησης του εαυτού.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα Global Travel Intentions 2015 της Visa που κατέγραψε τις προθέσεις των ταξιδιωτών, τα σόλο ταξίδια διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, τάση που επιβεβαιώνουν επίσης τα ολοένα και περισσότερα travel blogs που απευθύνονται αποκλειστικά σε μοναχικούς ταξιδιώτες, παρέχοντας ενθάρρυνση και συμβουλές, αναφέρει το iefimerida.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ακόμα και οι νέοι που έχουν ενηλικιωθεί στην εποχή του Ιντερνετ και της διαρκούς διαδικτυακής επικοινωνίας, επιζητούν στα ταξίδια τους να αποσυνδεθούν ψυχή τε και σώματι από τον παγκόσμιο ιστό, ενώ τα πάρτι και οι καταχρήσεις στις διακοπές τείνουν να ξεπεραστούν. Οπως επίσης έδειξε έρευνα του Topdeck, ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου που από το 1973 ειδικεύεται στα ταξίδια για νέους από 18 έως 30, ένα 10% αυτών δεν επισκέπτεται καθόλου τους διαδικτυακούς τους λογαριασμούς ενόσω ταξιδεύει και μόνο ένα 44% ενδιαφέρεται να διασκεδάσει.

Όμως, όπως κάθε εμπειρία που διαλύει παγιωμένες αντιλήψεις, και όπως κάθε τι που κάνουμε για πρώτη φορά, τα σόλο ταξίδια, στην αρχή τουλάχιστον, μπορεί να φαντάζουν τρομακτικά.

Το ήμισυ του παντός είναι η απόφαση ή η ξαφνική αλλαγή σχεδίων της παρέας με την οποία επρόκειτο να ταξιδέψετε. Προσθέστε την καλή σας διάθεση, το μπόλικο χιούμορ -απαραίτητο συστατικό σχεδόν για τα πάντα- και τους λόγους που παραθέτουμε παρακάτω και, επιστρέφοντας, θα έχετε να διηγηθείτε μια ιστορία που σας άλλαξε τη ζωή ή τον τρόπο που την αντιμετωπίζετε.

Θα δείτε τα πράγματα που πραγματικά θέλετε

Είτε έχετε ταξιδέψει με μεγάλη παρέα είτε με μικρή, γνωρίζετε ότι είναι σπάνιο να θέλουν όλοι να δουν και να κάνουν τα ίδια πράγματα σε ένα ταξίδι. Και επειδή πάντα ο χρόνος είναι συγκεκριμένος πρέπει να γίνονται συμβιβασμοί. Κάποιες φορές όμως τα πράγματα ωθούνται στα άκρα, με τους τσακωμούς και τα μούτρα να λείπουν σπάνια.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι φίλοι με τους οποίους ταξιδεύετε να μην είναι οι πιο ενθουσιώδεις ταξιδιώτες και μπορεί να καταλήξετε να περάσετε όλο το ταξίδι χαλαρώνοντας στην παραλία ενώ αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να δείτε κάποια αξιοθέατα.

Γνωρίζετε καλύτερα το μέρος στο οποίο ταξιδεύετε

Σε ένα σόλο ταξίδι δεν υπάρχει κάποιος να αλληλεπιδράτε μαζί του και έτσι η προσοχή σας είναι απόλυτα επικεντρωμένη στο μέρος που βρίσκεστε. Συχνά μάλιστα οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν μόνοι τους έχουν παρατηρήσει ότι οι αναμνήσεις τους από το ταξίδι είναι πιο ζωντανές απ’ ότι όταν βρίσκονται με παρέα.

Επιπλέον σκεφτείτε ότι σε ένα ταξίδι μόνος, βασίζεστε πραγματικά μόνο στον εαυτό σας και δουλεύετε τις αδυναμίες σας. Αν για παράδειγμα έχετε την εντύπωση ότι δεν τα πάτε καλά με τον προσανατολισμό και πάντα αφήνετε τους χάρτες και το GPS στον παρτενέρ σας, τώρα είναι η ευκαιρία σας να το βελτιώσετε.

Μπορεί να σας πάρει περισσότερη ώρα για να φτάσετε εκεί που θέλετε, αλλά θα καταλάβετε τη διαδρομή και μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε ντόπιους δουλεύοντας και τα αγγλικά σας.

Γίνεστε πιο κοινωνικοί

Το ταξίδι με παρέα δημιουργεί αυτομάτως μια safe zone από την οποία πολύ δύσκολα ξεφεύγει κανείς. Αλλωστε γιατί να προσπαθήσει να κάνει κανείς νέους φίλους και γνωριμίες όταν είναι περιτριγυρισμένος από δικά του άτομα;

Σε ένα σόλο ταξίδι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλληλεπιδράσετε με πολλούς ανθρώπους ντόπιους και τουρίστες, τους οποίους ενδεχομένως δεν θα προσεγγίζατε αν συνοδευόσασταν.

Επιπλέον το να ταξιδεύετε μόνοι δεν σημαίνει ότι ταξιδεύετε μοναχικά. Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν αδύνατον να μην γνωρίσετε κόσμο. Στα ξενοδοχεία, στα ανταλλακτήρια χρημάτων, στις εκδρομές, στα πάρκα, στα καφέ, στα μπαρ. Οταν είστε μόνοι είστε πιο προσιτοί, ειδικά όταν αυτός που σκέφτεται να σας μιλήσει ταξιδεύει επίσης μόνος.

Είστε πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι ξοδεύετε

Τα ταξίδια είναι μια πολυτέλεια και συνήθως κοστίζουν. Θυμηθείτε πως σε μικρότερη ηλικία, όταν ταξιδεύατε οι γονείς κάλυπταν τα έξοδα, οπότε ήταν κάτι που δεν σας απασχολούσε. Στη συνέχεια μεγαλώνοντας και ταξιδεύοντας με φίλους και συντρόφους είναι εύκολο να υποκύψετε στην πίεση και απλώς να ξοδεύετε χρήματα σε αυτό που θέλει ο συνταξιδιώτης σας.

Ομως όταν είστε μόνοι πληρώνετε και επενδύετε μόνο σε αυτά που πραγματικά θέλετε. Ο καθένας άλλωστε έχει διαφορετικό budget και διαφορετικές προτιμήσεις και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διαφορές στις επιλογές για διαμονή, φαγητό ή τρόπο μετακίνησης.

Αποκτάτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Το σόλο ταξίδι θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τα όρια και τις ικανότητές σας. Θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και θα ανακαλύψετε τη δύναμή σας όταν θα κληθείτε να ξεπεράσετε διάφορες δυσκολίες που θα προκύψουν.

Όταν λοιπόν θα τις έχετε ξεπεράσει, θα νιώσετε ότι μπορείτε να καταφέρετε σχεδόν τα πάντα. Υπάρχει καλύτερο συναίσθημα;