Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 08:02

Vøringsfossen: Η νέα γέφυρα που αιωρείται πάνω από τον καταρράκτη της Νορβηγίας κόβει την ανάσα (pics)

Μια νέα γέφυρα πεζών που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το βαθύ φαράγγι και τον εντυπωσιακό καταρράκτη Vøringsfossen στη δυτική Νορβηγία με τα νερά που πέφτουν από ύψος 145 μέτρων, αναμένεται να γίνει το νέο αξιοθέατο του ήδη διάσημου τουριστικού προορισμού.

Η μήκους 47 μέτρων πεζογέφυρα είναι επικλινής και τα δύο άκρα της έχουν υψομετρική διαφορά 16 μέτρων.

Επιπλέον, η θέα στο χωρίς υπερβολή παραμυθένιο τοπίο, έχει ακόμη έναν βαθμό δυσκολίας, καθώς για να φτάσουν στη γέφυρα, οι επισκέπτες πρέπει να ανέβουν τα 99 σκαλοπάτια που συνδέουν τις δύο πλευρές της εντυπωσιακής κοιλάδας Måbødalen. 

Το πρότζεκτ της κατασκευής ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, ενώ η γέφυρα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου (κόστους 4.400.000 δολαρίων) που περιλαμβάνει νέες πλατφόρμες για ακόμη καλύτερη θέα, μονοπάτια και ένα καφέ και αναμένεται να παραδοθεί στο σύνολο του το 2022. 

Προκειμένου να διασφαλίσει ότι η όποια επέμβαση δεν θα βλάψει το περιβάλλον, ο αρχιτέκτονας Carl-Viggo Hølmebakk έκανε ψηφιακή σάρωση του εδάφους προτού ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, ενώ παράλληλα με τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής, η ομάδα του χρησιμοποίησε ελικόπτερα και ορειβάτες.

Η γέφυρα άρχισε να κατασκευάζεται το 2015, ωστόσο λόγω κλίματος και θέσης (ψηλά στα βουνά) οι εργασίες μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο κατά τη διάρκεια της σύντομης θερινής περιόδου.

Ο Hølmebakk παραδέχεται ότι ορισμένοι ίσως αισθάνονται ότι η γέφυρα παρεμβαίνει στη φυσική ομορφιά του τοπίου, αλλά υπογραμμίζει ότι έχει σχεδιαστεί με ευαισθησία και επισημαίνει ότι εξασφαλίζει έναν ασφαλέστερο τρόπο διάβασης για τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες που θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά του καταρράκτη. 

Πηγή: Cnn.com