Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 08:45

Σιγκτούνα: Περιήγηση στον πολύχρωμο οικισμό της Σουηδίας (Βίντεο)

H Σιγκτούνα είναι μικρή παραλίμνια πόλη της Σουηδίας του Δήμου Sigtuna, 50 km ΒΔ της Στοκχόλμης, με 8.444 κατοίκους το 2010. Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Μέλαρεν.

Η έδρα του Δήμου βρίσκεται στη Märsta. Αναφέρεται σαν πόλη παρά τον μικρό πληθυσμό της, για ιστορικούς λόγους. Η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίαςονομάζει πόλεις όσες έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους. Η σύγχρονη Sigtuna αναπτύχθηκε περίπου 4 χιλιόμετρα ανατολικά της παλιας πόλης που ιδρύθηκε γύρω στο 980.

Σύμφωνα με την παράδοση θεωρείται ότι ήταν η κατοικία του θεού Όντιν. Η Σιγκτούνα διαθέτει ένα γραφικό μεσαιωνικό κέντρο με εστιατόρια, καφετέριες και μικρά καταστήματα. Τα παλιά ερείπια της εκκλησίας, οι Ρουνικές λίθοι και ο παλιός κεντρικός δρόμος (Stora gatan) είναι δημοφιλή αξιοθέατα για τους τουρίστες, ειδικά το καλοκαίρι.

Οι μικροί δρόμοι με τα χαμηλά χτισμένα ξύλινα σπίτια οδηγούν σε πολλά καταστήματα χειροτεχνίας και το παλιό μικρό δημαρχείο (Sigtuna Rådhus). Υπάρχουν εστιατόρια και το Sigtuna Stadshotell, ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

Βίντεο: Kostas Gertzos