Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 08:29

Κοΐμπρα: Η ξεχωριστή πόλη της Πορτογαλίας (Βίντεο)

Μια ξεχωριστή μεσαιωνική ατμόσφαιρα αισθάνεται κανείς όταν επισκεφθεί για πρώτη φορά την Κοΐμπρα στην Πορτογαλία. Η πόλη ήταν πρωτεύουσα της χώρας από το 1139 μέχρι περίπου το 1260 μ.Χ. ενώ υπήρξε ρωμαϊκή κωμόπολη με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η γραφική φοιτητούπολη διαθέτει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1290 και μια σειρά από αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό του βασιλιά João III, το οποίο βρίσκεται έξω από τη βιβλιοθήκη Joanina.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, γίνεται το φοιτητικό φεστιβάλ «Queima das Fitas» που σηματοδοτεί τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους με συναυλίες, παρελάσεις και γιορτές.

Οι βόλτες στις λιθόστρωτες πλατείες και τα πάρκα, ιδιαίτερα το πάρκο Santa Cruz με το εντυπωσιακό συντριβάνι μεταφέρουν τον επισκέπτη σε περασμένες εποχές.

Αν και μικρή και όχι τόσο γνωστή πόλη, τα παραδοσιακά τραγούδια της χώρας, τα fados, μιλάνε για την νοσταλγία για την Κοΐμπρα («Coimbra saudade»).

Σήμα κατατεθέν της αποτελεί η εντυπωσιακή εκκλησία της Santa Clara και τα παραδοσιακά σπίτια κατά μήκος του ποταμού Μοντέγκο.

Στην παλιά πόλη βρίσκεται ο καθεδρικός ναός Sé Velha που χρονολογείται από τον το 12ο αιώνα. Το δάσος Bussaco, το εθνικό δάσος των Πορτογάλων είναι και ένα από τα πλουσιότερα σε φυτά της Ευρώπης.

Βίντεο: Portugal visto do Ceu