Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 08:53

Χιρόνα - Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της Ισπανίας (Βίντεο+φωτογραφίες)

Με μακρά μεσαιωνική ιστορία και ρωμαϊκή κληρονομιά η Χιρόνα βρίσκεται στην κοιλάδα του Ter, στη συμβολή τεσσάρων ποταμών, δίπλα στα ισπανογαλλικά σύνορα.

Τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Καταλονίας διασχίζει ο ποταμός Ονιάρ χωρίζοντας το ιστορικό κέντρο της με τη σύγχρονη συνοικία, με τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από το ποτάμι.

Μέσα στα τείχη της ισπανικής πόλης κρύβονται αναρίθμητες γκαλερί, γοτθικές εκκλησίες και μουσεία που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια και δείτε να ζωντανεύει μπροστά σας η πολυτάραχη ιστορία της, με τα ίχνη των Ρωμαίων, των Φοινίκων και των Αράβων που την πολιόρκησαν.

Στους δρόμους της παλιάς συνοικίας γίνεται κάθε χρόνο γίνεται αναβίωση του πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής του 1714. Στη γειτονιά της Ονγιάρ θαυμάστε από κοντά τα χρωματιστά σπίτια που δημιουργήθηκαν από διάσημους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες και επισκεφθείτε τον μπαρόκ, καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία που χρονολογείται από το 1416.

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας απολαύστε τα διάσημο σοκολατένια ντόνατ και τάπας και περιπλανηθείτε στους υπαίθριους πάγκους των πωλητών. Αξίζει να επισκεφθείτε τα Ρωμαϊκά Λουτρά και το μουσείο κινηματογράφου ενώ στο μουσείο τέχνης φιλοξενούνται γλυπτά και πίνακες των τοπικών καλλιτεχνών.

Η κόκκινη γέφυρα που διασχίζει το ποτάμι είναι δημιουργία του Γουστάβ Αϊφελ, του ανθρώπου που έφτιαξε τον διάσημο Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.

Βίντεο: Vela Productions