Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 08:50

Ναμύρ - H γραφική πόλη του Βελγίου (Βίντεο+φωτογραφίες)

Μεσαιωνική αύρα, γραφικά σοκάκια και παράξενα έθιμα κρύβει η Ναμύρ. Η πρωτεύουσα της περιοχής της Βαλλωνίας στο νότιο Βέλγιο βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σαμπρ και Μεύση.

Η επιβλητική ακρόπολη αποτελούσε κάποτε ένα από τα ισχυρότερα φρούρια της Ευρώπης και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ναμύρ. Ήταν επίσης σημαντικό σταυροδρόμι για τις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές λόγω της στρατηγικής της θέσης. Η πόλη αποτελεί εξαιρετική βάση για να επισκεφθεί κανείς τα γύρω χωριά.

Η Παλιά Πόλη φιλοξενεί αρχιτεκτονικούς θησαυρούς και ιδιαίτερα μουσεία και ο ταξιδιώτης θα την ανακαλύψει περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια και κάνοντας βόλτα με βάρκα στο ποτάμι.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το φρούριο, τον καθεδρικό ναό του 18ου αιώνα και το πανεπιστήμιο Notre-Dame-de-la-Paix, ιδρυμένο το 1831.

Η «αναζήτηση της ουτοπίας» είναι ένα επίχρυσο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τον Βέλγο καλλιτέχνη Jan Fabre. Πρόκειται για μια γιγαντιαία θαλάσσια χελώνα που κουβαλάει μια αναπαράσταση του καλλιτέχνη στην πλάτη της.

Η πόλη φιλοξενεί την άνοιξη ένα φεστιβάλ μπίρας ενώ η ετήσια Μάχη του Χρυσού Ξυλοπόδαρου προσελκύει αρκετούς τουρίστες. Το παράξενο έθιμο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Οι κάτοικοι χωρισμένοι σε δύο ομάδες, τους Mélans και τους Avresses, ντύνονται με μεσαιωνικά ρούχα, στέκονται με ξυλοπόδαρα και μάχονται σε μια από τις κεντρικές πλατείες της Ναμύρ.

Βίντεο: Vincent Vandy