Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 08:19

Αλεξάνδρεια - Ταξίδι στην πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος (Βίντεο+φωτογραφίες)

Με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και απαράμιλλη ιστορία η πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος γοητεύει τον επισκέπτη με την ατμόσφαιρά της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου και πολύβουο μεσογειακό λιμάνι φιλοξενούσε τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και τον ομώνυμο φάρο, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των θαυμάτων της αρχαιότητας.

Ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει το κοσμοπολίτικο παρελθόν στα ελληνορωμαϊκά ερείπια της κλασικής Αλεξάνδρειας, στα παλιά αρχοντικά και στα θρυλικά λογοτεχνικά καφενεία όπου σύχναζε ο Καβάφης.

Η νέα βιβλιοθήκη βρίσκεται στην περιοχή Σελσέλα και στεγάζεται σε ένα κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής από γυαλί και ατσάλι. Περιλαμβάνει τρία μουσεία, πέντε ειδικά ερευνητικά κέντρα και μια κορυφαία συλλογή τέχνης από ελληνικά αγάλματα και σπάνια αρχαία χειρόγραφα.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, καθώς και το σπίτι που έζησε και έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Καβάφης. Το οχυρό Κεϊτμπέη χτίστηκε πάνω στο σημείο όπου κάποτε έστεκε ο Φάρος της Αλεξάνδρειας και σήμερα λειτουργεί ως ναυτικό μουσείο.

Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το Ανάκτορο Μοντάζα είναι ένα κράμα ψευδο-μαυριτανικού και φλωρεντίνικου ρυθμού με τεράστιους κήπους και το τέμενος Abu Abbas Al Mursi συνδυάζει περίτεχνη ισλαμική αρχιτεκτική με ανδαλουσιανές επιρροές.

Βίντεο: Юлия Смирнова