Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 08:07

Πίζα - Η ιταλική πόλη που ξεχωρίζει (Βίντεο+φωτογραφίες)

Με ατμοσφαιρικές γωνιές, μεσαιωνικά κτίρια και τον πιο διάσημο κεκλιμένο πύργο η Πίζα μαγνητίζει τους ταξιδιώτες.

Χτισμένη στις όχθες του Άρνου η ιταλική πόλη έγινε διάσημη από ένα πρόβλημα της αρχιτεκτονικής.

Η γενέθλια γη του Γαλιλαίου, του Πουτσίνι αλλά και του βασιλιά των μανιταριών, Ταρτούφο αποτελούσε σημαντική ναυτική δύναμη της χώρας και το παλιό της μεγαλείο αντανακλάται στα μνημεία της Πλατείας των Θαυμάτων.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τις δίδυμες πλατείες Garibaldi και XX Settembre, αντικριστά της γέφυρας Ponte di Mezzo και τον μεγάλο πεζόδρομο Borgo Stretto από τη μία όχθη και Corso Italia από την άλλη, όπου χτυπά η καρδιά της Πίζας. Ακόμη, τον Καθεδρικό ναό με τις δαντελένιες κιονοστοιχίες στην πρόσοψη που άρχισε να χτίζεται το 1064.

Ο Πύργος της Πίζας αποτελεί έμβλημα της πόλης και χρονολογείται από το 1173. Ο Κεκλιμένος Πύργος αποτελεί το μαρμάρινο καμπαναριό του Καθεδρικού ναού στην Πλατεία των Θαυμάτων.

Άρχισε να γέρνει σχεδόν αμέσως μετά την κατασκευή του, εξαιτίας της καθίζησης του μαλακού υπεδάφους που υποχωρούσε υπό το βάρος του κωδωνοστασίου. Σύμφωνα με τις τοπικές ιστορίες, ο Γαλιλαίος ανεβοκατέβαινε τα 293 σκαλιά του Πύργου πειραματιζόμενος με τη βαρύτητα.

Απέναντι από την πρόσοψη του καθεδρικού ναού βρίσκεται το κυλινδρικό Βαπτιστήριο ενώ το Εθνικό Μουσείο Σαν Ματέο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θησαυροφυλάκια μεσαιωνικής τέχνης στην Ευρώπη.