Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 09:10

Προσκύνημα στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων

Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται 10χλμ. έξω από τα Καλάβρυτα αποτελεί κατά πολλούς ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ελλάδος. Με το που φτάσετε και αντικρίσετε το μοναστήρι σίγουρα θα ανατριχιάσετε με το τοπίο, καθώς το μοναστήρι βρίσκεται στη σκιά ενός απόκρημνου βράχου το Χελμού απόλυτα εναρμονισμένη με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής σε υψόμετρο 940 μ.  Το όνομά της προέρχεται από το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκε η εικόνα και από όπου πήρε και το όνομά της.Η Ιστορία της Μονής

Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου χτίστηκε το 362μ.Χ από τους θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο. Είδαν ξεχωριστά ο καθένας μια οπτασία με την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την ιερή εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.Το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου υπήρξε φάρος της Ορθοδοξίας και φρούριο κατά των Τούρκων κατακτητών. Δέχτηκε πολλές επιθέσεις αλλά ποτέ δεν κατακτήθηκε. Καταστράφηκε τέσσερις φορές από πυρκαγιές, το 840, το 1400, το 1640 και το 1934, πάντα όμως η εικόνα της Παναγίας έμενε ανέπαφη. Κατά την επίθεση του Ιμπραήμ τον Ιούνιο του 1827 είναι γνωστή η ηρωική απάντηση του ηγούμενου Δαμασκηνού: «….δια να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον…αν έλθης εδώ να μας πολεμήσης και μας νικήσης, δεν είναι μεγάλο κακόν, διότι θα νικήσης παπάδες, αν όμως νικηθής …θα είναι εντροπή σου…»

 Το μαύρο Δεκέμβριο του 1943, τα Ναζιστικά στρατεύματα την 8η του μήνα λεηλάτησαν, έκαψαν το μοναστήρι και εκτέλεσαν 16 άτομα, μοναχούς, επισκέπτες και υποτακτικούς. Ακόμη, εκτέλεσαν 9 μοναχούς στη θέση Ψηλός Σταυρός.

 Παρ’ όλες τις καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις λεηλασίες η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου υψωνόταν ακόμα καλύτερη και μεγαλοπρεπής. Σήμερα υψώνεται σε οκτώ ορόφους συνεχίζοντας την ιστορική πνευματική πορεία τους.

Η Εικόνα της Παναγιάς της ΜεγαλοσπηλιώτισσαςΕίναι έργο του Αποστόλου Λουκά και πολλοί λένε ότι μαζί με το Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων την χάρισε ο Απ. Λουκάς στο πνευματικό του τέκνο, τον ηγεμόνα της Αχαΐας Θεόφιλο.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Απέχει 10 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Μπορείτε να την επισκεφθείτε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από το μονοπάτι της Ζαχλωρού.

Γιάννης Παναγόπουλος

johnpana@hotmail.gr