Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 08:19

Μπάρι - Η ιστορική πόλη της Ιταλίας που «βλέπει» Ελλάδα (Βίντεο+φωτογραφίες)

Μια από τις πιο αυθεντικές και ανεπιτήδευτες πόλεις του ιταλικού νότου φιγουράρει στην περιφέρεια της Απουλίας.

Το Μπάρι βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα και αποτελεί μια ιστορική πόλη-λιμάνι και το δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της νότιας Ιταλίας. Η παραθαλάσσια πόλη και σταυροδρόμι για τις διπλανές γειτονικές χώρες ξεχειλίζει από ενέργεια και νεανικότητα, καθώς αποτελεί έδρα αρκετών πανεπιστημιακών σχολών.

Με ιστορικά κτίρια, ένα γραφικό κέντρο και έντονη νυχτερινή ζωή αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό για τους ταξιδιώτες. Οι κάτοικοί της πόλης συχνά αναφέρουν για αυτήν με μια δόση υπερβολής ότι «Αν το Παρίσι είχε τη θάλασσα, θα ήταν ένα μικρό Μπάρι».

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την παλιά πόλη που αποτελεί ένα μοναδικό λαβύρινθο με δρομάκια και περάσματα με γραφικά σπίτια. Είναι απλωμένη πάνω σε μια στενή χερσόνησο και κυκλωμένη από τα μεσαιωνικά τείχη της via Venezia. Ακόμη το θέατρο Petruzzeli, ένα σύμβολο πολυτέλειας και πολιτιστικού κύρους του Μπάρι, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Βασιλική του Αγίου Νικολάου είναι η πιο φημισμένη εκκλησία της πόλης και χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και το περίτεχνο art nouveau παλάτι Palazzo dell’ Acquedotto στεγάζει σήμερα το μουσείο Νερού.

Το κάστρο Svevo χτίστηκε αρχικά τον 11ο αιώνα με τεράστιους προμαχώνες, κινητή γέφυρα, εσωτερική αυλή και πύργους που μαγνητίζουν τον επισκέπτη.

Στην πλατεία Mercantile βρίσκεται το Παλάτι Sedile, η έδρα του Συμβουλίου των Ευγενών της πόλης και η διαβόητη Στήλη της Δικαιοσύνης, τόπος δημόσιου εξευτελισμού των οφειλετών στα μεσαιωνικά χρόνια.

Βίντεο: Antonio Conte