Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 09:47

Παναγιά Προυσιώτισσα

Το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας βρίσκεται στο Νομός Ευρυτανίας και είναι χτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο οι οποίοι έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μ. Ασίας.Νότια 30 περίπου χλμ. από το Καρπενήσι και ακολουθώντας την διαδρομή προς το Μεγάλο Χωριό και Μικρό Χωριό συνεχίζουμε για να φτάσουμε στην Ιερά Μονή Προύσου. Το τοπίο γύρω μαγικό και καταπράσινο, περνάς μέσα από τα βουνά Βελούχι, Καλιακούδα, Χελιδόνα, Χαλίκι, Κόρακας και πολλά άλλα, μια διαδρομή που γύρω σου βλέπεις καταπράσινα ψηλά έλατα και ακούς μόνο τα τιτιβίσματα των πουλιών.

Φτάνοντας θα αντικρίσεις την Μονή η οποία είναι χτισμένη μέσα στον βράχο όπου την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε και ως καταφύγιο αμάχων ενώ εκεί νοσηλεύτηκε και ο Γ. Καραϊσκάκης.  H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Σήμερα  διαθέτει αγιογραφίες του 13ου και του 16ου αι. και βιβλιοθήκη πλούσια σε σημαντικά κειμήλια.ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Το Μουσείο της μονής Προυσού διαθέτει παλαιά εκκλησιαστικά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Τα «πατήματα» της Παναγίας, στη θέση «Τύπωμα», γεωλογικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με αποτυπώματα. Η παράδοση λέει ότι πρόκειται για ίχνη που άφησε η Παναγία όταν ήρθε από την Προύσα. Επίσης, δείτε τα «καραούλια» του Καραϊσκάκη πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Είναι δύο πύργοι που οικοδομήθηκαν την περίοδο της Επανάστασης.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η «Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη» του Προυσού. Ιδρύθηκε και λειτούργησε στο χωριό μαζί με το σχολαρχείο, από το 1880.

 Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας: 22370-80.726

Γιάννης Παναγόπουλος

 johnpana@hotmail.gr