Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 09:06

Σιγκαπούρη: Ανακαλύψτε το αρχιτεκτονικό μεγαθήριο Interlace - To «οριζόντιο χωριό» της χώρας (vids)

Ένα «οριζόντιο χωριό» στη Σιγκαπούρη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης των τουριστών, έχοντας να επιδείξει ένα μοναδικό θέαμα που δεν συναντάει κανείς εύκολα.

Μάλιστα, κατέκτησε μια παγκόσμια διάκριση, κερδίζοντας τον τίτλο "World Building of the Year" στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής 2015.

Πρόκειται για το δίκτυο κατοικιών, που ονομάζεται Interlace, χαρακτηριζόμενο ως ένα από τα πιο φιλόδοξα και καινοτόμα οικιστικά συγκροτήματα στην ιστορία της Σιγκαπούρης, αποτελούμενο από 1040 διαμερίσματα.

Η αναπάντεχη κατασκευή του, που εκτείνεται οριζοντίως, το κάνει να ξεχωρίζει την ώρα που παγκοσμίως η αρχιτεκτονική προσπαθεί να αναπτυχθεί καθέτως για να εξοικονομήσει περισσότερο χώρο στο περιορισμένο αστικό περιβάλλον.

Σε κάποιους θυμίζει σύμπλεγμα ριγμένων πολυκατοικιών ή υπερμέγεθη κοντέινερ, αλλά η κριτική επιτροπή των αρχιτεκτόνων που έδωσε στο Interlace την πρωτιά, το χαρακτηρίζει αρχιτεκτονικό επίτευγμα που βρίθει έξυπνων εφαρμογών για τη δημιουργία μιας αστικής κοινότητας που θέλει να αναπτυχθεί και να μοιραστεί δημόσιους χώρους.   

Το Interlace είναι στην πραγματικότητα 31 διαφορετικοί 6όροφοι πύργοι. Οι όγκοι στοιβάχτηκαν σε διαφορετικές γωνίες και μέσω της αναπάντεχης και φαινομενικά πρόχειρης γεωμετρίας τους, δημιουργούν ένα μικρό χωριό που περικλείει οκτώ όμορφους κήπους, πισίνες, λίμνες, barbeque, ζώνες για κατοικίδια, roof gardens αναγνωστήρια, υπαίθριους χώρους άθλησης και και πολλούς ακόμη κοινούς, λειτουργικούς χώρους. Το συγκρότημα των 170.000 τ.μ άνοιξε για τους πρώτους ενοίκους το 2013 και το μεγαλύτερο ύψος της κατασκευής στις τρεις κορυφές που ξεχωρίζουν δεν ξεπερνά τους 24 ορόφους.