Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 13:13

Έρευνα - Πώς βλέπουν οι νέοι τον τουρισμό πολυτελείας;

Η γενιά Ζ (generation Z), όπως διεθνώς ονομάζεται η ηλιακή ομάδα από 16 έως 22 ετών, θα είναι η μεγάλη δύναμη στα ταξίδια πολυτελείας στη Γερμανία μέχρι το 2025, καθώς θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% των γερμανικών εισοδημάτων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ερευνών Jörg Meurer και του πολυτελούς think-tank, Inlux, που εδρεύει στο Μόναχο.

Ένα βασικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η γενιά Z ορίζει την πολυτέλεια διαφορετικά από τις παλαιότερες γενιές. Αντί για ακριβά αυτοκίνητα ή άλλα πολυτελή πράγματα, το 77% θεωρεί ως πολυτέλεια τον "περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια" και το 75% ως "περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου" και "αυτο-βελτίωση".

Ένα υψηλό ποσοστό 71% επίσης ορίζει τα "ασυνήθιστα ταξίδια" ως μέρος της πολυτέλειας. Ομοίως, το 63% λέει ότι οι ιδιαίτερες εμπειρίες και η ποικιλομορφία είναι ένα σημαντικό μέρος ενός ταξιδιού, ενώ το 67% τονίζει τη σημασία της χαλάρωσης στο ταξίδι. Το 47%, ωστόσο, μπορεί να φανταστεί ότι θα ταξιδέψει σε πολυτελείς διακοπές κρουαζιέρας σε σύγκριση με μόλις 40% για την γενιά των baby boomer. 

Ο Meurer λέει ότι αυτή η φαινομενική αντίφαση έχει μια απλή εξήγηση. "Η γενιά Z ζει κάτω από υψηλό επίπεδο άγχους", εξήγησε. Πολλοί έχουν ήδη καταλήξει στο επάγγελμα, που θα έχουν και τον τόπο εργασίας τους, ενώ σχεδόν όλοι τους είναι μόνιμα σε απευθείας σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι εμπειρίες διαμοιράζονται και συγκρίνονται συνεχώς.

Σε ένα σημείο, όμως, η γενιά αυτή παραμένει παραδοσιακή. Παρά τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, το 47% δηλώνει την προτίμηση σε κρατήσεις για διακοπές υψηλής αξίας μέσω ενός εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πράκτορα ή ενός αξιόπιστου ταξιδιωτικού πράκτορα. "Σίγουρα δεν περίμενα τόσο υψηλό ποσοστό", παραδέχθηκε ο Meurer. Οι σχέσεις, οι προσωπικές συμβουλές, η ποιότητα και η εξυπηρέτηση φαίνεται να παραμένουν καθοριστικές και για τους νέους ευημερούντες καταναλωτές.

Αυτά τα καλά νέα για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ενισχύθηκαν από τα αποτελέσματα μιας ξεχωριστής ανάλυσης των διεθνών τάσεων πολυτελών ταξιδιών από την World Travel Monitor, την οποία διεξήγαγε η IPK International και την οποία ανέθεσε η ITB Berlin.

Όπως αναφέρει το protothema, η ανάλυση αυτή διαπίστωσε ότι το 51% των ταξιδιωτών πολυτελείας σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ταξιδιωτικά γραφεία για να προγραμματίσουν τις εκδρομές τους και το 40% όλων των διεθνών ταξιδιών πολυτελείας οργανώνονται μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου.

Συνολικά, τα πολυτελή ταξίδια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο  κατά 18% από το 2014, ποσοστό διπλάσιο του συνολικού ρυθμού αύξησης των διεθνών ταξιδιών, σύμφωνα με το World Travel Monitor. (Η ανάλυση χαρακτήρισε ως διεθνή ταξίδια πολυτελείας όλα τα εξερχόμενα σύντομα ταξίδια μέχρι τριών νυχτών με δαπάνες άνω των 750 € τη νύχτα, καθώς και όλα τα εξερχόμενα μακρινά ταξίδια τεσσάρων διανυκτερεύσεων και άνω και δαπάνες άνω των 500 € ανά διανυκτέρευση).

Το 2016, παγκοσμίως πραγματοποίησαν περίπου 54 εκατομμύρια διεθνή ταξίδια πολυτελείας, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς πολυτελίας σε περίπου 7% των διεθνών ταξιδιών.

Οι ταξιδιώτες που κάνουν περισσότερα ταξίδια πολυτελείας προέρχονται από τις ΗΠΑ (13,7 εκατ. ταξίδια πολυτελείας στο εξωτερικό) και την Κίνα (10 εκατ.), ενώ άλλες μεγάλες αγορές είναι η Ιαπωνία, η Μ. Βρετανία και η Ταϊβάν. Στην Ευρώπη, τα περισσότερα ταξίδια πολυτελείας κάνουν οι Βρετανοί (3,6 εκατ. ταξίδια), οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Δημοφιλέστερος προορισμός για ταξίδια πολυτελείας είναι οι ΗΠΑ (8,1 εκατ. ταξίδια), και ακολουθούν ο Καναδάς και η Γερμανία. Στην Ευρώπη, πρώτη είναι η Γερμανία (4 εκατ. επισκέπτες σε ταξίδια πολυτελείας το 2016) αντικαθιστώντας την Ιταλία στην πρώτη θέση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής κατάταξης του 2014, και ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Μ. Βρετανία.

Οι διακοπές στο εξωτερικό μαζί με τα ταξίδια για επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς καθώς και άλλα ταξίδια αναψυχής αποτελούν το βασικότερο κομμάτι (75%) στο σύνολο των ταξιδίων πολυτελείας, ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια αντιστοιχούν σε 1 στα 4. Οι δημοφιλέστεροι τύποι διακοπών πολυτελείας είναι τα city break (μερίδιο 29%), οι περιηγήσεις και οι διακοπές στο πρότυπο «ήλιος-θάλασσα».