Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 13:16

Οδοιπορικό: Μια ημέρα στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης

Οδοιπορικό: Μια ημέρα στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης

Κάθε επισκέπτης που λατρεύει τον αρχαίο πολιτισμό είναι απαραίτητο να κάνει ένα οδοιπορικό στην Αρχαία Μεσσήνη.

Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε αρχαιολογικά ευρήματα, που το ορεινό τοπίο του μαγεύει κάθε επισκέπτη. Η διαδρομή ξεκινώντας από την Καλαμάτα είναι μοναδική. Περνώντας το χωριό Μαυρομάτι, το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά της Ιθώμης, αντικρύζουμε την πανέμορφη κοιλάδα της Αρχαίας Μεσσήνης, της πρωτεύουσας του αρχαίου Μεσσηνιακού κράτους.  Διακρίνουμε τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, η οποία ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο Επαμεινώνδα.

Εκπληκτική είναι η διατήρηση του αρχαίου θεάτρου, όπου πραγματοποιούνται αρκετές θεατρικές παραστάσεις κατά τη θερινή περίοδο. Στον ίδιο χώρο μπορεί κανείς να δει την περιοχή του Ασκληπιείου με τη διπλή στοά, το βουλευτήριο που αποτελούσε τόπο συγκέντρωσης στις συνελεύσεις των Μεσσηνίων, καθώς και το ναό της Αρτέμιδος. Επίσης, παρατηρούνται κατάλοιπα του σταδίου.

Μετά την απογευματινή περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο απολαύσαμε μια κρύα λεμονάδα στο μαγαζάκι εντός του χώρου που ήταν κρυμμένο μέσα στα ηλιοτρόπια. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το μουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αρχαίας Μεσσήνης. Ευρήματα που μας προκάλεσαν δέος και συμπλήρωσαν την εικόνα και το θαυμασμό μας για τον πλούτο και τη μοναδικότητα της αρχαίας πόλης των Μεσσηνίων.

Αμέσως μετά, κάναμε μια στάση στην επιβλητική Αρκαδική πύλη, η οποία αποτέλεσε την κύρια πύλη της Μεσσηνίας, όπου από κει ξεκινούσε ο δρόμος για την αρκαδική Μεγαλόπολη. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η ιδιαιτερότητα της πύλης αυτής, αφού μπορεί να περάσει ένα ολόκληρο αυτοκίνητο πηγαίνοντας προς το χωριό του Μελιγαλά. Κατασκεύασμα γιγαντιαίων διαστάσεων που μας προκαλεί έκπληξη η κατασκευή του πριν τόσους αιώνες.

Φεύγοντας από αυτόν τον τόσο μοναδικό τόπο μακραίωνης ιστορίας και πολιτισμού, σταθήκαμε στην πλατεία του χωριού με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την πηγή Καλλιρόη, της οποίας το κρυστάλλινο νερό μας συνεπήρε και μας ξεκούρασε. Ένας τόπος πλούσιος σε καλλιέργειες, νερά και καταπράσινα τοπία, ορεινά και πεδινά που αξίζει ο καθένας μας να επισκεφτεί.

Επιμέλεια κειμένου & Φωτογραφίες: Πένυ Γεωργάκα