Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 09:28

Κάστρο Σίφνου: Ένας εντυπωσιακός οικισμός με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική (Φωτογραφίες)

Κάστρο Σίφνου: Ένας εντυπωσιακός οικισμός με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική (Φωτογραφίες)
Shutterstock

Φτάνοντας στη Σίφνο έχεις πολλά για να ανακαλύψεις. Από τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα πανέμορφα κυκλαδίτικα τοπία μέχρι τις ξεχωριστές τοπικές γεύσεις, αυτό το κυκλαδονήσι τα έχει όλα και τα προσφέρει σε ένα μοναδικό πακέτο ομορφιάς και αρμονίας.

Δεν γίνεται να πάτε στη Σίφνο και να μην επισκεφθείτε το Κάστρο, την παλιά πρωτεύουσα που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, πάνω σε έναν απότομο βράχο με απίστευτη θέα προς το πέλαγος. Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια αυτού του γραφικού οικισμού είναι ένα ταξίδι στο χρόνο - μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Στο Κάστρο θα σας οδηγήσει ένας κατηφορικός δρόμος 3,5 χιλιομέτρων, που ξεκινά από την Απολλωνία και κόβει την ανάσα, όταν σε μια απότομη στροφή ξεπροβάλλει ο οικισμός. Το Κάστρο ήταν η πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος με χαρακτηριστικά φρουρίου, αναφέρει το travelgo.

Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτη την οχυρωματική μεσαιωνική μορφή του και θυμίζει ζωντανό μουσείο. Η είσοδος στο Κάστρο γίνεται από τις παλιές εισόδους - στοές, τις «λόζιες». Η διάταξη των επιπέδων των δρόμων είναι τέτοια, ώστε πολλές φορές η δίοδος εξασφαλίζεται με μικρές γέφυρες. Τα σπίτια του οικισμού διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα στενομέτωπα μονόσπιτα και τα αρχοντόσπιτα. Τα στενομέτωπα μονόσπιτα κυρίως του εξωτερικού δακτυλίου, είναι χτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο και σχηματίζουν το εξωτερικό τμήμα του οικισμού.

Κατά την περιήγησή σας στο Κάστρο θα δείτε πλακόστρωτα δρομάκια με χαμηλά πεζούλια, παλιά σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια, μικρές αυλές που επικοινωνούν, αρχαίους κίονες, μαρμάρινες σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες, καθώς και μία πλατεία μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Κρυμμένα στα σοκάκια του Κάστρου, αλλά και στην έξω πλευρά, υπάρχουν καταλύματα, εστιατόρια, καφέ, κοσμηματοπωλεία και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής με τοπικά γλυκά της Σίφνου.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr