Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 09:30

Μυστράς: Η μαγευτική καστροπολιτεία της Λακωνίας (Φωτογραφίες)

Μυστράς: Η μαγευτική καστροπολιτεία της Λακωνίας (Φωτογραφίες)
Shutterstock

Χτισμένη στις πλαγιές του Ταϋγέτου στη Λακωνία, μια ανάσα από τη Σπάρτη, η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο.

Η περιήγηση στον Μυστρά είναι μια μοναδική εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά την άνοιξη ειδικά είναι απλά μαγική. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1989, η έρημη και ατμοσφαιρική πολιτεία καθηλώνει τον επισκέπτη με τις βυζαντινές εκκλησίες της, τα τείχη της και την εκπληκτική θέα της.

Η έρημη στις μέρες μας καστροπολιτεία ήταν μια λαμπρή και ισχυρή βυζαντινή πολιτεία. Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους και ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έχτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην κορυφή ενός υψώματος που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς.

Στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη καστροπολιτεία που πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Ενετών. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα από τα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια, αναφέρει το travelgo.

Τα πιο γνωστά σωζόμενα μνημεία είναι η επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι και η Παναγία η Οδηγήτρια, ενώ στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας υπάρχουν τα ερείπια από τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου. Το μουσείο ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr