Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 09:17

Μπάλτα Ντι Στρίγκα: Οι πανέμορφοι καταρράκτες στο Ηλιοχώρι Ιωαννίνων (Βίντεο)

Μπάλτα Ντι Στρίγκα: Οι πανέμορφοι καταρράκτες στο Ηλιοχώρι Ιωαννίνων (Βίντεο)

Χτισμένο στα 970 μέτρα, 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, βρίσκεται ένα πανέμορφο, μικρό χωριό που στο παρελθόν έφερε την ονομασία Ντομπρίνοβο ή Δομβρίνοβο.

Το Ηλιοχώρι, όπως είναι πλέον γνωστό, είναι ένα ορεινό μικρό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη τοποθεσία των ανατολικών πλαγιών της Τύμφης, με μοναδική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Ρασενίτη.

Στο χωριό βρίσκεται ο παλαιότερος πλάτανος του Ζαγορίου, ο οποίος μετρά πάνω από χίλια χρόνια ζωής. Ακόμη ο τόπος έχει ανάλογη ιστορία με τα γύρω χωριά, καθώς κατά την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα. Σήμερα, το Ηλιοχώρι έχει την αναγνωρισιμότητα που του αρμόζει, αναφέρει το news247.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του είναι τα πέτρινα σπίτια με τα στενά και ψηλά παράθυρα, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις στέγες από πλάκα. Όμως το χωριό είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο για τους ξεχωριστούς καταρράκτες του, που ακούνε στο βλάχικο όνομα “Μπάλτα Ντι Στρίγκα” (σε υψόμετρο περίπου 780μ.).

Πρόκειται για τρεις καταρράκτες στη σειρά, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει ύψος πάνω από 25 μέτρα. Ανάμεσα τους και μέσα στους βράχους, σχηματίζονται πισίνες (οβίρες) που δημιουργούνται από τα ορμητικά και παγωμένα νερά του ποταμού Κρυοπόταμου. Μπάλτα ντι Στρίγκα στα βλάχικα σημαίνει “η οβίρα (μικρή λίμνη) της κραυγής”. Σύμφωνα με τον μύθο, κάποτε μια γυναίκα πήδηξε για να σκοτωθεί, όταν χώρισε από τον αγαπημένο της, και η κραυγή της ακούστηκε μέχρι το χωριό.

Δείτε το βίντεο του καναλιού Nature Drone Makis Theodorou:

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr