Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024 09:35

Νάουσα: Ένας ξεχωριστός αποκριάτικος προορισμός (Βίντεο)

Νάουσα: Ένας ξεχωριστός αποκριάτικος προορισμός (Βίντεο)
Shutterstock

Οι Απόκριες στη Νάουσα είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα και δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην πόλη της Νάουσας.

Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο.

Στο δρώμενο συμμετέχουν αποκλειστικά ομάδες (μπουλούκια) εφήβων και νέων (κατά κανόνα ανύπαντρων) ανδρών. Ντυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία του Γενίτσαρου, γυρίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού. Κινούνται κατά ζεύγη και συνοδεύουν την Μπούλα ή Νύφη που πάντα την υποδύεται ένας άντρας, αναφέρει το travelgo.

Η φορεσιά του Γενίτσαρου με κύριο στοιχείο της τη φουστανέλα αποτελείται από πολλά εξαρτήματα και συμπληρώνεται από τον πρόσωπο, τη χαρακτηριστική προσωπίδα με τα πολύ μικρά ανοίγματα στα μάτια και στο στόμα. Αντίστοιχα, ο άντρας που ντύνεται Νύφη φοράει ένα φαρδύ φανταχτερό λουλουδάτο φουστάνι με εξαρτήματα που χαρακτηρίζουν την τοπική γυναικεία φορεσιά της Νάουσας. Φορά και αυτός προσωπίδα και νυφιάτικη κεφαλοστολή με λουλούδια και κορδέλες.

Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και τη Δευτέρα, συνεχίζεται την Κυριακή της Αποκριάς (το απόγευμα πραγματοποιείται γλέντι στην περιοχή Αλώνια με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί) και την Καθαρά Δευτέρα.

Δείτε το βίντεο του καναλιού Photografikes Anazitiseis - Photo Quest:

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr