Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 09:54

Μονεμβασιά: Εξόρμηση στη μεσαιωνική καστροπολιτεία (Φωτογραφίες)

Μονεμβασιά: Εξόρμηση στη μεσαιωνική καστροπολιτεία (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: verofabiann

Μια φθινοπωρινή εξόρμηση με μεσαιωνική αύρα στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αποτελεί πάντα καλή επιλογή. Όσο ακόμα ο καιρός είναι σύμμαχος για αποδράσεις, αδράξτε την ευκαιρία και περάστε ένα όμορφο σαββατοκύριακο μακριά από το κλεινόν άστυ.

Παραμύθια με έφιππους ιππότες και πριγκίπισσες ξετυλίγονται μόλις διαβεί κανείς τη μεγάλη πόρτα της Μονεμβασιάς, μπαίνοντας σε ένα σκηνικό εντελώς κινηματογραφικό.

Από τις ελάχιστες κατοικημένες καστροπολιτείες στη χώρα -μεταξύ άλλων το Κάστρο των Ιωαννίνων και το χωριό Μεστά στη Χίο- πάντα θα ασκεί την ακαταμάχητη γοητεία της σε όσους την επισκέπτονται, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Γνωστή και ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής», αφού θυμίζει τον βράχο του Γιβραλτάρ σε μικρογραφία, η Μονεμβασιά, εκτός από τη μαγευτική της αύρα, κουβαλάει και μία ένδοξη ιστορία. Ως φυσικό οχυρό και κατόπιν, ως στρατηγικό κάστρο, τη διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί. Επίσης, η καστροπολιτεία αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη, που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται.

Πήρε το όνομά της από τις λέξεις «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μοναδική είσοδό της, δηλαδή. Και είναι μια από τις πιο προβεβλημένες πόλεις της Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας. Το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στο βράχο είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της, ενώ διασώζονται έως σήμερα κάποιες αμυντικές κατασκευές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, αναφέρει το newsbeast.

Η Παλιά Πόλη με τα όμορφα αρχοντικά, την Αγία Σοφία και την πανοραμική θέα
Η παλιά πόλη της, γνωστή και ως Επάνω Κάστρο, είναι ένας εξαιρετικά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός και μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, με τα χρώματα της πέτρας και της θάλασσας που κυριαρχούν στον ορίζοντα και τις αυστηρές γραμμές της να προκαλούν δέος.

Η βόλτα στην Πάνω Πόλη με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει, καθώς η πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Τέλος, μια βόλτα κατά μήκος του θαλάσσιου τείχους, δίπλα σε μισογκρεμισμένες εκκλησίες στις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε.

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr