Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 09:34

Μονολίθι: Η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Ευρώπης (Βίντεο)

Η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία δεν βρίσκεται σε κάποιο νησί αλλά στην ηπειρωτική ριβιέρα της Ελλάδας.

Ο λόγος για το Μονολίθι στον Νόμο Πρέβεζας που εκτός από την μεγάλη έκταση της παραλίας, θεωρείται ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς της Ελλάδας.

Πρόσφατα η παραλία Μονολίθι της Πρέβεζας έλαβε και μια ιδιαίτερη διάκριση από το διάσημο περιοδικό "Forbes", το οποίο την χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη, αλλά και την ασφαλέστερη παραλία της Ευρώπης, για τις μετά-covid διακοπές.

Το Μονολίθι βρίσκεται στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη αμμουδιά με άμμο στην Ευρώπη έχοντας μήκος σχεδόν 25 χιλιόμετρα. Η ακτή Μονολίθι εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρεβέζης.

Κατά μήκος των 25 χιλιομέτρων της παραλίας του Μονολιθίου θα βρεις το δικό σου αγαπημένο σημείο με οργανωμένη παραλία ή μη οργανωμένη προσφέροντας έτσι στον καθένα αυτό που θέλει.

Η τοποθεσία αυτή κατά τους αρχαίους χρόνους έφερε την ονομασία "Κόμαρος". Η ονομασία αυτή στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κουμαριά οφείλεται τις πολλές κουμαριές που υπάρχουν σήμερα και συμπεραίνουμε ότι υπήρχαν από την αρχαιότητα, σε όλες τις πλαγιές ανατολικά του μεγάλου και ανοιχτού αυτού κόλπου. Η ονομασία αυτή έφτασε ως το σύγχρονο χρόνο σχεδόν αναλλοίωτη ως "Γκόμαρος". Οι στρατιωτικοί χάρτες της περιοχής μέχρι και το 1920 τον αναφέρουν ως "Κόλπος Γκόμαρος" ή "Κόλπος Γόμαρος".

Η ονομασία "Μονολίθι" πρωτοεμφανίζεται στις αρχές τους 19ου αιώνα σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage και προέρχεται από τον μοναδικό μεγάλο λίθο που υπήρχε, κοντά στην ακτή, ώς σκόπελος, με ύψος περίπου τα τρία μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Το όνομα της παραλίας, κατά μήκος της οποίας συναντάμε τα χωριά Μύτικας, Κανάλι, Καστροσυκιά, προέρχεται από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1 μέτρο περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το 1943 οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.

Οι ακτές έχουν δημιουργηθεί από την Πλειστόκαινο, δηλαδή εδώ και 600.000 χρόνια. Μάλιστα, στη θέση Άγιος Γεώργιος της Λυγιάς υπάρχουν θύσανοι κοραλλιών σε βάθος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια της θάλασσας πάνω σε συνεκτικά κροκαλοπαγή.

Αν είστε φυσιολάτρες και θέλετε να συνδυάσετε τις καλοκαιρινές σας βουτιές με περιπάτους ανάμεσα σε κατάφυτα δέντρα τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το δάσος Μονολιθίου που έχει μήκος περίπου 8 km. Η ζώνη αυτή είναι Αρχαιολογική Άλφα και ουδεμία οικοδομική δραστηριότητα επιτρέπεται λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.

Δείτε το βίντεο του καναλιού "Michael Miller":

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr