Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 09:37

Ραμοβούνι Μεσσηνίας: Το βουνό που γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Βίντεο)

Το Ραμοβούνι ή Ρωμιοβούνι είναι ένα μικρό βουνό κοντά στο χωριό Mίλα και στο Βασιλικό στη Μεσσηνία, στο οποίο γεννήθηκε ο αγωνιστής του 1821 και θρυλικός Γέρος του Μoριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Το όνομά του όρους αυτού, αντλήθηκε από την παράφραση του ονόματος Ρωμιοβούνι που υποδήλωνε ότι σε αυτό το όρος κατοικούσαν μόνο Έλληνες. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματά του : «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής.

Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο. Ο πατέρας μου ήταν αρχηγός των αρματολών εις την Κόρινθον. Κάθεταν εκεί τέσσερους χρόνους. Αναχωρεί από την Κόρινθον διά την Μάνην. Έβγαινεν από την Μάνην και εκυνηγούσε τους Τούρκους.» Σήμερα, στον χώρο που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης υπάρχει ένα επιβλητικό άγαλμα που τον παρουσιάζει έφιππο με ένα σπαθί στο χέρι.

Το άγαλμα είναι έργο του γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή και τοποθετήθηκε στο Ραμοβούνι στις 16 Αυγούστου 2007 ο Σύλλογος Πελοποννησίων «Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» Θεσσαλονίκης ως ελάχιστο φόρο τιμής για την ατίμητη παρακαταθήκη που μας άφησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Δείτε το βίντεο του καναλιού "Michael Miller":

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr