Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 09:20

Δίκορφο: Το άγνωστο χωριό στο Ζαγόρι (Φωτογραφίες)

Δίκορφο: Το άγνωστο χωριό στο Ζαγόρι (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagran: t3co71

Ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το Ζαγόρι και τα υπέροχα χωριά του με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του ορεινού όγκου –Δίλοφο, Αρίστη, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο– το Δίκορφο αποτελεί το άγνωστο χωριό στο Ζαγόρι που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Σε κοντινή απόσταση από τα Ιωάννινα, λοιπόν, βρίσκεται κανείς σε αυτό τον παράδεισο γαλήνης και ηρεμίας μακριά από όλους και απ’ όλα.

Αν μέχρι πρότινος πιστεύατε ότι έχετε ανακαλύψει τα περισσότερα χωριά στο περίφημο Ζαγόρι, το Δίκορφο θα αποτελέσει σίγουρα την έκπληξη των εξορμήσεών σας. Σε απόσταση μόλις 37 χλμ. από τη μελαγχολική πόλη των Ιωαννίνων, συναντάται χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, ανάμεσα σε πυκνό δάσος από έλατα, οξιές και βελανιδιές.

Διατηρώντας ακέραια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τόσο οι παραδοσιακές κατοικίες, όσο και τα εντυπωσιακά αρχοντικά του χωριού είναι χτισμένα από πέτρα και μαύρη πλάκα, ενώ είναι διακοσμημένα με έργα των Χιοναδιτών ζωγράφων.

Στην πετρόχτιστη πλατεία του χωριού δεσπόζει το παλιό σχολείο– αρρεναγωγείο, ο τεράστιος πλάτανος με την πέτρινη βρύση και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του: η εκκλησία του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου του 1778, με εντυπωσιακό καμπαναριό που χρονολογείται από το 1896.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για τους κατοίκους του χωριού είναι ότι πρώτοι αυτοί άρχισαν να φοράνε τα ευρωπαϊκά ρούχα, ενώ οι γυναίκες του χωριού ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα που έβγαλαν την παραδοσιακή φορεσιά και άρχισαν να ντύνονται με δυτικά ρούχα, αναφέρει το newsbeast.

Η προνομιακή τοποθεσία του ανάμεσα σε δύο λόφους -για πολλούς σε αυτήν οφείλεται και η ονομασία του- εξασφαλίζει εκπληκτική θέα στα βουνά της περιοχής, που φτάνει από την Αστράκα και το Βίκο, μέχρι τις κορυφές της Βασιλίτσας.

Για να απολαύσει κανείς την καλύτερη θέα από το Δίκορφο, αξίζει να πάρει το μικρό χωματόδρομο για την κορυφή του Άι- Γιάννη, σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr