Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 09:09

Αρκαδία: Παλιό σανατόριο στο Μαίναλο μετατρέπεται σε πεντάστερο ξενοδοχείο (Βίντεο)

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο μέσα στα έλατα στην ορεινή Αρκαδία, στην καρδιά του δάσους του Μαινάλου και μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Βυτίνα, υπήρχε μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο ένα από τα πιο... τρομακτικά κτήρια της Ελλάδας: το παλιό Σανατόριο της Μάνας.

Η ομάδα Up Stories δημιούργησε ένα εντυπωσιακό βίντεο για το κτήριο αυτό με την ξεχωριστή ιστορία, το οποίο θα μετατραπεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο.

Το Σανατόριο της Μάνας βρίσκεται σε μια αλπική τοποθεσία σε υψόμετρο 1.500 μ., στη θέση «Κορφοξυλιά» κοντά στο χωριό Μαγούλιανα. Χτισμένο με ντόπια γκρίζα πέτρα από Λαγκαδινούς μαστόρους, έχει συνολική επιφάνεια περίπου 2.500 τ.μ. και περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους.

Ήταν ένα από τα τρία σανατόρια που λειτούργησαν στην Αρκαδία. Η περιοχή με τα ελατοσκέπαστα βουνά διέθετε το πλέον κατάλληλο φυσικό περιβάλλον για τη λειτουργία σανατορίων.

Το σανατόριο χτίστηκε το 1923 (κατά άλλους το 1925) με πρωτοβουλία και εράνους της αδερφής του Παύλου Μελά, Άννας Παπαδοπούλου - που υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στα πολεμικά μέτωπα και έμεινε γνωστή ως «Μάνα του Στρατιώτη» - για τη νοσηλεία των φυµατικών αρρώστων της μικρασιατικής εκστρατείας του 1920-22. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1928 και φιλοδοξία της Άννας Παπαδοπούλου ήταν να το καταστήσει το μεγαλύτερο σανατόριο των Βαλκανίων.

Όπως αναφέρει το Up Stories, η ιδιοκτήτρια εταιρεία εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες την οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του ακινήτου και τη μεταμόρφωσή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο.