Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 09:10

Όλυμπος: Ταξίδι στα χωριά που σκεπάζει το «βουνό των θεών» (Φωτογραφίες+βίντεο)

Όλυμπος: Ταξίδι στα χωριά που σκεπάζει το «βουνό των θεών» (Φωτογραφίες+βίντεο)
Φωτογραφία instagram: tzortzisdimitris (Palaios Panteleimonas)

Ορειβατικές διαδρομές, γραφικά χωριά και κορυφές που κόβουν την ανάσα συνθέτουν το σκηνικό του Ολύμπου.

Πολλά απ’ αυτά είναι ανέγγιχτα από την τουριστική «επέλαση» και σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. 

Τα χωριά κρατούν ζωντανό το βουνό, όπου το χειμώνα με το χιόνι μετατρέπονται σε πολύτιμα στολίδια.  Η θετική αύρα του Ολύμπου ρίχνει τη σκιά του σαν χρυσόσκονη, κάνοντας τα παραμυθένια όπως θα δείτε στις προτάσεις του travel.eleftheriaonline που ακολουθούν.

Λιτόχωρο

Είναι χτισμένο στην πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου (Μύτικας, 2.918 μ.) κι όμως απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Δίον

Το Αρχαίο Δίον βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, δίπλα στο ομώνυμο χωριό του Νομού Πιερίας, σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τη θάλασσα. Πήρε το όνομά του από το ιερό του Διός και κατοικήθηκε συνεχώς από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Παλιά Βροντού

Η Βροντού είναι ημιορεινή κωμόπολη του Δήμου Δίου – Ολύμπου, σε υψόμετρο 120 μέτρων και είναι κτισμένη κοντά στο ρέμα της Αγίας Τριάδας. Σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο χωριό και σε υψόμετρο 400μ. βρίσκεται η Παλιά Βροντού, από την οποία σώζεται σε καλή κατάσταση μόνο ο διατηρητέος ναός του Αγίου Νικολάου. Ο οικισμός έλαβε την ονομασία του, από τη δυνατή βοή του νερού, που έρεε ορμητικά από τον Όλυμπο.

Πέτρα

Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη της Κατερίνης, βρίσκεται το χωριό Πέτρα Ολύμπου. Είναι ένα ακόμη πανέμορφο χωριό της Πιερίας, χτισμένο μέσα σε απέραντα δάση και τα τρεχούμενα νερά.

Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος (ή Άη-Δημήτρης) είναι ένα ορεινό χωριό (υψόμετρο: 840 μ. πλατεία) της Πιερίας και βρίσκεται στα Στενά της Πέτρας, ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια. Απέχει από την πόλη της Κατερίνης 35 χιλιόμετρα. Κεντρικός ναός είναι του Αγίου Δημητρίου.

Λιβάδι

Ανάμεσα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους των Πιερίων και του Ολύμπου, πάνω σε μια πλαγιά του όρος Τίταρος και σε υψόμετρο 1200μ. ορθώνεται το Λιβάδι, που ενώνει τρεις νομούς (Κοζάνης, Πιερίας και Λάρισας) και αντίστοιχα, τρεις περιφέρειες (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία). Η θέση στην οποία είναι χτισμένο είναι προνομιακή και για το λόγο αυτό, η θέα που θα αντικρύσετε είναι συγκλονιστική.

Κοκκινοπηλός

Ένα άλλο διαμέρισμα του δήμου Ολύμπου είναι ο Κοκκινοπηλός, χτισμένος σε υψόμετρο 1.150 μ., κάτι που τον κάνει ιδανικό για να απολαύσει κάποιος τον κάμπο από ψηλά. Βρίσκεται σε απόσταση 34 χλμ. από την Ελασσόνα. Το χωριό δημιουργήθηκε γύρω στο 12ο αι. από βλαχόφωνους γεωργοκτηνοτρόφους.

Πύθιο

Το Πύθιο είναι οικισμός του Δήμου Ολύμπου της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Βρίσκεται χτισμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Ολύμπου, σε αμφιθεατρική θέση και σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων. Η λέξη Πύθιο προέρχεται πιθανότητα από τον θεό Πύθιο Απόλλωνα της ελληνικής μυθολογίας.Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Σέλλος.

Καλύβια

Τα Καλύβια ανήκουν στον Δήμο Ελασσόνας και απέχουν από την Ελασσόνα 22 χλμ. και είναι χτισμένα σε υψόμετρο 700 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου. Το χωριό δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους του Κοκκινοπηλού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και σήμερα οι 500 κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Καρυά

Η Καρυά είναι χωριό του νόμου Λάρισας στον Δήμο Ελασσόνας, είναι κοινώς γνωστή και ως Καρυά Ολύμπου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λάρισας, και συνορεύει με την Μακεδονία. Γεωγραφικά ανήκει στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας, και στην επαρχία Ελασσόνας.

Λεπτοκαρυά

Ο πρώτος οικισμός της σημερινής Λεπτοκαρυάς, ο οποίος ονομαζόταν “Λεφτοκαρυές”, ήταν κτισμένος στις υπώρειες του Ανατολικού Ολύμπου, μεταξύ των τοπωνυμίων Λούκι και Βλουκάνη, σε υψόμετρο γύρω στα 400 μ. και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, πολύ κοντά στην περιοχή όπου ήταν κτισμένα τα Αρχαία Λείβηθρα. Εδώ βρίσκεται ο πυρπολημένος (σε κάποια επανάσταση του Ολύμπου) κοιμητηριακός Ναός της Αγίας Τριάδας και ο ερειπωμένος Ναός του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην Παλαιά Λεπτοκαρυά, ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Πάσχα, για να παρακολουθήσει το παραδοσιακό πανηγύρι με χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας.

Σκοτίνα

Η Σκοτίνα βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου, στη νοτιοανατολική Πιερία είναι γνωστή και ως «Το χωριό που μετακόμισε τέσσερις φορές»! Πριν καταλήξει στη σημερινή τοποθεσία βρισκόταν σε τρία άλλα μέρη. Το πρώτο χωριό βρισκόταν στην περιοχή της Καλαμπάκας και στη συνέχεια οι Σκοτινιώτες έχτισαν νέο στο σημερινό δάσος της Σκοτίνας στη Βερδικούσα. Όταν χρειάστηκε να το εγκαταλείψουν και αυτό μεταφέρθηκαν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Παλιά ή Άνω Σκοτίνα πριν καταλήξουν τελικά στο σημερινό σημείο.

Παλαιός Παντελεήμονας

Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις παρυφές του Κάτω Oλύμπου (υψόμετρο 440), ο Παλαιός Παντελεήμονας προσφέρει υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό και την όμορφη ακτογραμμή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Παλαιοί Πόροι

«Πνιγμένο» στο πράσινο, με ένα υπέροχο δάσος γεμάτο μαύρη πεύκη, κουμαριές, πεύκα, πλατάνια, καστανόδεντρα κ.α., ρυάκια και ρεματιές, λιθόκτιστα σπίτια που χρονολογούνται τον 18ο και 19ο αιώνα, λιθόστρωτα καλντερίμια, ξωκλήσια και υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, το πανέμορφο χωριό των Παλαιών Πόρων της Πιερίας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr