Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 09:47

Λιτόχωρο: Η «πύλη» του Ολύμπου (Φωτογραφίες)

Λιτόχωρο: Η «πύλη» του Ολύμπου (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: wei.adam

Η θεϊκή ομορφιά που το χαρακτηρίζει δικαιολογεί και με το παραπάνω το γεγονός ότι πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Πιερία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, και το γεγονός ότι το CNN Travel το έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης.

Ο λόγος για το Λιτόχωρο, την «πύλη» του Ολύμπου για πολλούς, το οποίο είναι παραδομένο στον απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό πλούτο του μυθικού βουνού.

Λιτόχωρο – Το γραφικό χωριό που θεωρείται η «πύλη» του Ολύμπου

Ο τόπος που είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τις εξερευνήσεις στο βουνό των Θεών -αποτελεί από τις δημοφιλέστερες αφετηρίες για εξορμήσεις στη φύση του Ολύμπου- είναι χτισμένο στις πλαγιές του Μύτικα, της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα.

Και παρόλο που είναι παραδομένο στην αγκαλιά του Ολύμπου, το Λιτόχωρο απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από την θάλασσα, κάτι που το καθιστά ιδανικό προορισμό παντός καιρού.

Εκτός από τη φύση που αποτελεί συνώνυμο με το χωριό, αυτό που διακρίνει αμέσως ο επισκέπτης του Λιτόχωρου είναι και το παραδοσιακό στοιχείο που κυριαρχεί παντού, αναφέρει το newsbeast.

Σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινες βρύσες και νεοκλασικά καπετανόσπιτα συναρπάζουν τον επισκέπτη, σε μια λαβυρινθώδη βόλτα που ξεκινά από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Λιτόχωρο – Ιδανικό ορμητήριο και για την γνωριμία των γύρω χωριών

Εκτός από «πύλη» του Ολύμπου, το Λιτόχωρο αποτελεί και ιδανική επιλογή για την γνωριμία του επισκέπτη και με τα γύρω ενδιαφέροντα χωριά. Στα όσα αξίζει κανείς να ανακαλύψει από το κοντά το χωριό και το κάστρο του Πλαταμώνα, ο οικισμός της Σκοτίνας, η Γρίτσα και η Πλάκα.

Όσοι βρεθείτε στο Λιτόχωρο μην παραλείψετε, επίσης, να πραγματοποιήσετε μια βόλτα στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους, καθώς και να επισκεφτείτε το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο της κωμόπολης, με αντικείμενα που εξηγούν στον επισκέπτη την πλούσια ναυτική παράδοση και ιστορία του τόπου.