Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 09:29

Κοσμάς: To «μπαλκόνι» του Πάρνωνα (Φωτογραφίες)

Κοσμάς: To «μπαλκόνι» του Πάρνωνα (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: babis317

Η Αρκαδία φημίζεται για τα ορεινά χωριά της που κάθε χρόνο αποτελούν ιδανική επιλογή τόσο για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου από την Αττική, όσο και για εκείνους από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Ανάμεσα στα μυστικά διαμαντάκια του νομού και ο Κοσμάς, ένα χωριό με φανταστική θέα, στην οποία οφείλει και το παρατσούκλι το «μπαλκόνι» του Πάρνωνα.

Οι συστάσεις είναι περιττές για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, που κάθε χρόνο από το φθινόπωρο έως και τα μέσα της άνοιξης, προτιμάται από πολλούς που θέλουν να ξεφύγουν από το κλεινόν άστυ και να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης του νομού μακριά από όλους και απ’ όλα. Και ενώ οι περισσότεροι προτιμούν τα πιο δημοφιλή και πολυσύχναστα χωριουδάκια στην Ορεινή Αρκαδία -Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βυτίνα κ.α.- υπάρχουν χωριουδάκια πραγματικοί θησαυροί που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ανάμεσά τους και ο Κοσμάς, στο τμήμα της Κυνουρίας, που σίγουρα θα συμπεριληφθεί στις προτιμήσεις σας μόλις τον ανακαλύψετε εκ των έσω.

Κοσμάς - Το «μπαλκόνι» του Πάρνωνα

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς και από το παρατσούκλι του, ο Κοσμάς όχι μόνο είναι φωλιασμένος μέσα στην πλούσια και καταπράσινη φύση του Πάρνωνα, αλλά προσφέρει και απρόσκοπτη θεά στο μεγαλείο της, ικανή να σας κάνει να παραμιλάτε, όπως αναφέρει το newsbeast.

Το χωριό είναι «σκαρφαλωμένο» σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, σε ένα από τα πιο ωραία σημεία του Πάρνωνα, μέσα σε καταπράσινα δάση από φουντωτά έλατα, καρυδιές, καστανιές και πλατάνια και σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από το Λεωνίδιο, ενώ βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Λακωνία με την Αρκαδία.

Ο Κοσμάς είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, με τα σπίτια του να είναι πετρόχτιστα και τους κατοίκους του να είναι ιδιαιτέρως φημισμένοι για την τεχνική τους στο πελέκημα της πέτρας. Σημείο αναφοράς η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες -λεοντοκεφαλές στην καρδιά του Κοσμά, με την κεντρική πλατεία να «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Η φύση σε όλο της το μεγαλείο

Εκτός από την γραφικότητα και την ηρεμία που χαρακτηρίζει το χωριό, η φύση το έχει προικίσει με το μεγαλείο της, προσφέροντας στους επισκέπτες του απίστευτες εικόνες με υπέροχα δάση, άφθονα νερά και ρεματιές. Αξίζει κανείς να απολαύσει την διαδρομή από το Λεωνίδιο, ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς και πλούτου, περνώντας από το φαράγγι του Δαφνώνα, τη μονή της Έλωνας και φυσικά μέσα από την υπέροχη φύση του Πάρνωνα.