Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 09:04

Παλιά Περίθεια: Το χωριό της Κέρκυρας με την απόκοσμη ατμόσφαιρα (Φωτογραφίες)

Παλιά Περίθεια: Το χωριό της Κέρκυρας με την απόκοσμη ατμόσφαιρα (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: its_stella

Αν έπρεπε να ορίσουμε μόνο ένα στοιχείο με το οποίο θα χαρακτηρίζαμε την Κέρκυρα αυτό σίγουρα είναι η αρχοντιά. Το νησί των Φαιάκων με την υπέροχη Παλιά Πόλη που ταξιδεύει στην Ιταλία, τα μοναδικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής κτίρια και τα δύο επιβλητικά φρούρια που την προστατεύουν «αγκαλιάζοντάς» την μόνο υπέροχες εικόνες και αναμνήσεις μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες του.

Το ποικιλόμορφο τοπίο του νησιού, οι παραλίες με τα τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά του Ιονίου και η πληθώρα εμπειριών που μπορεί να βιώσει κανείς εδώ συνθέτουν το καρουζέλ εικόνων και εμπειριών που καθιστούν την Κέρκυρα μοναδική. Ανάμεσα στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να ανακαλύψει στο νησί των Φαιάκων και ένα χωριό με απόκοσμη ατμόσφαιρα, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και η εικόνα που αντικρίζει κανείς του κόβει την ανάσα. Από το δέος και την επιβλητικότητα του τόπου, που σίγουρα συγκλονίζει.

Σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, συναντάται ένα σπάνιο χωριό με απόκοσμη αισθητική και ιδιαίτερη μαγεία, που μπορεί να σε κάνει ακόμη και να ανατριχιάσεις. Και κυρίως όταν οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν και το μυστηριακό πέπλο της ομίχλης απλωθεί πάνω από το χωριό.

Ο λόγος, λοιπόν, για την Παλιά Περίθεια, μόλις 8 χλμ. από το θέρετρο της Κασσιόπης, στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορα. Πρόκειται για ένα ορεινό και ιστορικό χωριό με εγκαταλελειμμένα σήμερα τα περισσότερα κτήριά του, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Η Παλιά Περίθεια δημιουργήθηκε επί της πειρατικής απειλής στη Μεσόγειο -δεν είναι ορατή από μακριά- και σήμερα αποτελεί ένα χωριό- φάντασμα, καθώς οι τελευταίοι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν κατά την διάρκεια του ’60, για να εγκατασταθούν στο παραθαλάσσιο σύγχρονο χωριό.

Χτισμένη σε υψόμετρο 400 μέτρων αποτελείται από πέτρινα σπίτια χτισμένα βάσει ενετικών προτύπων, στην πλειοψηφία τους εκταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα, η θέαση των οποίων προκαλούν δέος στον επισκέπτη, αναφέρει το newsbeast.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επισκέπτονται για να παρατηρήσουν από κοντά αυτήν την ιδιαίτερη και μυστηριακή ομορφιά του. Στα σημαντικότερα σημεία του χωριού το κόκκινο καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση στην είσοδο της Παλιάς Περίθειας, καθώς και το παλιό σχολείο με το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Τις Κυριακές, και κυρίως κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η πλατεία του χωριού, ο λεγόμενος Φόρος, κατακλύζεται από κόσμο που έρχεται εδώ για βόλτα, συνδυάζοντάς τη με παραδοσιακό γεύμα σε κάποια από τις ταβέρνες που λειτουργεί στο χωριό.