Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 09:14

Ασπράγγελοι: Το ιστορικό χωριό στο Ζαγόρι με την μαρτυρική ιστορία (Φωτογραφίες)

Ασπράγγελοι: Το ιστορικό χωριό στο Ζαγόρι με την μαρτυρική ιστορία (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: panagiotis_tatsionas

Δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί κανείς πολύ από τα Ιωάννινα, αν θέλει να εξερευνήσει από κοντά ένα από τα πιο ιστορικά και μαρτυρικά χωριά ολόκληρου του νομού.

Σε κοντινή απόσταση από την μελαγχολική πόλη της Ηπείρου, λοιπόν, σε μια προνομιακή τοποθεσία στην αρχή του ορεινού όγκου του Ζαγορίου, συναντάται το χωριό Ασπράγγελοι.

Στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι και σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, οι Ασπράγγελοι, μέχρι το 1927 ονομάζονταν Δοβρά ή Ντοβρά από τη σλάβικη λέξη dobr-bra-bro, δηλαδή «ο καλός». Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής, με την ταμπέλα στην είσοδο του χωριού να αναγράφει «Ασπράγγελοι, Μαρτυρικό Χωριό».

Ένας τόπος μαγικός με την χαρακτηριστική ομορφιά και γραφικότητα των χωριών του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα να συναντάται και εδώ. Με μία μόνο διαφορά: τη «βαριά» του ιστορία, που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Η αντιστασιακή δράση των κατοίκων του ήταν τόσο έντονη, που οδήγησε τους Γερμανούς να πυρπολήσουν ολοκληρωτικά το χωριό στις 15 Ιουλίου του 1943. Ο απολογισμός ήταν 2 νεκροί και 115 καμμένα σπίτια, με τα σημάδια της καταστροφής να είναι σε κάποια σημεία του χωριού ορατά μέχρι σήμερα.

Πρόκειται σύμφωνα με το newsbeast για το κεφαλοχώρι του Ζαγορίου, που κατά τον 19ο αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική άνθηση, ενώ κατά πολλούς εκείνη την περίοδο ήταν το πλουσιότερο από τα Ζαγοροχώρια.

Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει γαλήνιες στιγμές στο όμορφο και γραφικό σκηνικό του χωριού, να περιδιαβεί στα πέτρινα καλντερίμια με τα λιθόχτιστα κτίρια και αρχοντικά, να ξεκουραστεί στην όμορφη πλατεία με το ναό της Παναγίας, να δοκιμάσει τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές σε κάποια από τις οικογενειακές ταβέρνες του.

Σημείο αναφοράς των Ασπραγγέλων το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας λίγο έξω από το χωριό και το παλιό μοναστήρι της Δοβράς, που χρονολογείται από το 1600.

Τέλος, οι πιο τολμηροί μπορούν να τεστάρουν την ανδρεναλίνη τους απολαμβάνοντας μια πτήση με ανεμόπτερο, στην ειδική πίστα που λειτουργεί στις πλαγιές του χωριού.