Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 09:53

Μπουχάρια: Γνωρίστε τη «μικρή Καππαδοκία» της Βόρειας Ελλάδας (Βίντεο)

Μέσα στις τόσες ομορφιές της Ελλάδας, υπάρχουν και κάποια μέρη που μοιάζουν από άλλο πλανήτη. Μέρη με μια απόκοσμη ομορφιά, γεμάτα χρώματα και περίεργους σχηματισμούς που εξάπτουν τη φαντασία.

Ένα τέτοιο μέρος θα συναντήσει κάνεις στο Γεωπάρκο του Μικρόβαλτου Κοζάνης, στο δρόμο μεταξύ Μικρόβαλτου και Λιβαδερού, σε 40 χλμ. νότια της Κοζάνης. Οι εικόνες που θα αντικρίσει εκεί είναι άκρως εντυπωσιακές.

Τα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που καθηλώνει τους επισκέπτες. Ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που αξίζει να δει κανείς από κοντά αν βρεθεί στην περιοχή. Πρόκειται για φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή «συγκολλητική» ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα που έπαιξε το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού Ο αριθμός τους φτάνει τα 20 και το ύψος τους ποικίλει από 2 μέχρι 6 μέτρα.

Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα, αναφέρει το mikrovalto.gr. Τα «νοχτάρια» είναι κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο», που επεκτείνονται σε μήκος 2 χλμ. στο ρέμα της Ποταμιάς.

Δείτε το βίντεο του Κώστα Γκέρτσου από το Γεωπάρκο Μπουχάρια: