Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 09:32

Μόλυβος: Το χωριό της Λέσβου με την καρτποσταλική ομορφιά (Βίντεο)

Στο άκουσμα της λέξης χωριό οι περισσότεροι φέρνουμε στο νου εικόνες από γραφικούς οικισμούς, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, εξίσου όμορφοι και γραφικοί προορισμοί συναντώνται και στα ελληνικά νησιά, και μάλιστα χωριά που μοιάζουν ψεύτικα σαν ζωγραφιά.

Ένα από αυτά και το ωραιότερο, για τους περισσότερους, χωριό της Λέσβου, το οποίο εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 60 χλμ. από την πρωτεύουσα, Μυτιλήνη. Ο λόγος, λοιπόν, για το Μόλυβο, γνωστό και ως Μήθυμνα, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη διατηρώντας επιβλητικό το γενοβέζικο κάστρο του, το οποίο «στεφανώνει» τον οικισμό και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Το χωριό με τα παραδοσιακά λιθόκτιστα καλντερίμια, τα όμορφα πέτρινα αρχοντικά με τα ξύλινα μπαλκόνια, καθώς και την ονειρική θέα στο ηλιοβασίλεμα αποτελεί αγαπημένο προορισμό του νησιού, για όσους θέλουν να ανακαλύψουν μέρη που πραγματικά μένουν χαραγμένα για πάντα στη μνήμη.

Μια βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια χαρίζει σύμφωνα με το newsbeast απίστευτες γραφικές εικόνες, ενώ στα βασικά χαρακτηριστικά του που «ξελογιάζουν» τον επισκέπτη οι φρέσκοι θαλασσινοί μεζέδες και το ονομαστό ούζο που σερβίρονται στα ουζερί του χωριού.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για το Μόλυβο είναι το γεγονός ότι για να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του οικισμού και το παραδοσιακό του χρώμα και άρωμα –από το 1965 έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέος οικισμός– δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση, εκτός αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η πέτρα και το ξύλο.

Βίντεο: Lesvos AirSea