Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 09:14

Καστάνιανη: Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Ηπείρου (Φωτογραφίες)

Καστάνιανη: Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Ηπείρου (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: suzie.wang

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα από άποψη αρχιτεκτονικής χωριά των Μαστοροχωρίων, η Καστάνιανη κλέβει τις εντυπώσεις του κοινού και με το παραπάνω.

Χτισμένη σε υψόμετρο από 850- 950 μέτρα στις πλαγιές του όρους Γύφτισσα, μεταξύ των ορεινών όγκων του Σμόλικα και του Γράμμου, σε μια κατάφυτη χαράδρα πάνω ακριβώς από τον ποταμό Σαραντάπορο, πρόκειται για ένα εξολοκλήρου πετρόχτιστο χωριό, που ακολουθεί την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της Ηπείρου.

Ιστορικά, η ίδρυση του οικισμού στη σημερινή του θέση τοποθετείται στις αρχές του 11ου αιώνα, ενώ σταδιακά το χωριό εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα Μαστοροχώρια, γνωρίζοντας ιδιαίτερη άνθηση μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα. Το χωριό διαπερνάται από δύο ρέματα τα οποία το χωρίζουν σε τρεις γειτονιές: Μεσαριά στην είσοδο του χωριού, τη Γκαλίνα και τη Ράχη.

Ο τεχνίτες της Καστάνιανης ήταν ιδιαιτέρως γνωστοί για το πελέκημα και χτίσιμο της πέτρας, με έργα τους να υπάρχουν ακόμη «ζωντανά» σε διάφορα σημεία της χώρας. Τα τριώροφα πετρόχτιστα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια και τα σαχνισιά και τα λιθόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν την χαρακτηριστική εικόνα του χωριού, αναφέρει το newsbeast.

Στα πιο εντυπωσιακά σημεία του χωριού το παλιό σχολείο, το επιβλητικό τριώροφο σπίτι της οικογένειας Γκόσιου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς και τα πέτρινα γεφύρια που συναντώνται (συνολικά τέσσερα) τόσο μέσα, όσο και γύρω από τον οικισμό.

Η πλούσια βλάστηση της περιοχής -οξιές, έλατα και κυρίως καστανιές στις οποίες οφείλεται και η ονομασία της Καστάνιανης- συμβάλλει στην ήδη εντυπωσιακή εικόνα του χωριού, η οποία σίγουρα παραμένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όσων την επισκέπτονται.