Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 09:59

Σπήλαιο Κάψια: Ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της Πελοποννήσου (Φωτογραφίες)

Σπήλαιο Κάψια: Ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της Πελοποννήσου (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: scenery_photographs

Ένας υπέροχος κόσμος αποκαλύπτεται στο Σπήλαιο Κάψια, μόλις 15 χλμ. από την πόλη της Τρίπολης και 1,5 χλμ. από το ομώνυμο χωριό στην κλειστή λεκάνη του Μαντινειακού οροπεδίου, με τους ειδικούς να το έχουν εντάξει ανάμεσα στα 10 πιο αξιόλογα της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά το σπήλαιο εξερευνήθηκε το 1887 από το Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ, το 1974 ανακαλύφθηκε νέο τμήμα του, ενώ η συνολική έκτασή του που έχει εξερευνηθεί μέχρι σήμερα αγγίζει τα 6.500 τετραγωνικά μέτρα.

Από τις έρευνες που έγιναν στο εσωτερικό του ήρθαν στο φως ανθρώπινα οστά και πήλινα καθημερινά σκεύη όπως εργαλεία, λυχνάρια κ.α., ενώ από επιφανειακά ευρήματα προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε σποραδικά κατά τη Νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.), την Ελληνιστική (330-146 π.Χ.) και το διάστημα από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατά του η αίθουσα «Θαυμάσιων» όπου ο επισκέπτης σύμφωνα με το newsbeast έρχεται αντιμέτωπος με εκπληκτικές εικόνες όπου συναντώνται οι σπανιότεροι χρωματισμοί -κόκκινοι, κίτρινοι- γαλάζιοι- λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο ελληνικό σπήλαιο.

Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε σχέδια και χρώματα που προκαλούν το ενδιαφέρον, καθώς και νερά που «σπάνε» την εκκωφαντική ησυχία στα έγκατα της γης αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά πως η φύση είναι ο πιο ταλαντούχος «καλλιτέχνης».