Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 09:12

Ορεινή Ελλάδα: 50 παραμυθένια χωριά για μια χειμερινή εξόρμηση 2/2 (Φωτογραφίες)

Ορεινή Ελλάδα: 50 παραμυθένια χωριά για μια χειμερινή εξόρμηση 2/2 (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: vicky_vslpl (Neraïdochóri, Trikala, Greece)

Πρόκειται για ορεινά "διαμάντια" τα οποία όταν συνδυάζονται με το χιόνι αποτελούν πρόκληση για να τα ανακαλύψει κάποιος ταξιδιώτης σε μια μελλοντική του εξόρμηση.

Υπό άλλες συνθήκες αρκετοί αυτό το διάστημα θα ετοίμαζαν ήδη βαλίτσες για την επόμενη απόδραση τους, ωστόσο, ελέω lockdown, η μόνη δυνατότητα για την ώρα είναι τα ταξιδέψετε νοητά μέσα από τις φωτογραφίες που ακολουθούν...

Δείτε τα υπόλοιπα 25 χωριά και σε επόμενα αφιερώματα μας υποσχόμαστε να επανέλθουμε με νέα 50 της Ελλάδας, μιας και τέτοια μέρη δύσκολα μπορούν να "κλειστούν" σε αριθμούς.

Ταξιάρχης Χαλκιδικής

Λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου όμορφη η ορεινή Χαλκιδική, με τα χωριά στις πλαγιές του Χολομώντα αξίζει να την ανακαλύψετε. Ένα από αυτά, ο Ταξιάρχης, είναι χτισμένος σε δύο πλαγιές, ανάμεσα σε τέσσερις πηγές, και είναι γνωστός ως το… χωριό με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λόγω των πυκνών ελατόδασων που τον περιβάλλουν.

Καστάνιανη Ιωαννίνων

Στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, στα 650 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται το χωριό Καστάνιανη ή Καστανή. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, παραμυθένιας ομορφιάς, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολύ πράσινο.

Αγία Άννα Βοιωτίας

Η Αγία Άννα είναι ορεινό χωριό του του Δήμου Λεβαδέων του Νομού Βοιωτίας και είναι χτισμένο στις ΒΑ πλαγιές του Κεντρικού Ελικώνα κάτω από την ψηλότερη κορυφή του την Παλιοβούνα. Το χωριό περιβάλλεται από ελατόδασος, δάση βελανιδιάς και από καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μικρές φυσικές λίμνες δημιουργούνται από τις βροχές και τα χιόνια κατά τους χειμερινούς μήνες.

Καλαρρύτες Ιωαννίνων

Στην περιοχή των Τζουμέρκων βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου και της Ελλάδας ολόκληρης. Και ανάμεσα σε αυτά είναι και οι Καλαρρύτες, στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου, στον νομό Ιωαννίνων. Ο ορεινός οικισμός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού και αποτυπώνει στη σημερινή όψη του την ακμή που γνώρισε, ιδιαίτερα τον 18ο αιώνα, με το εμπόριο και την ανάπτυξη της αργυροχρυσοχοΐας.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

Στην περιοχή Ασπροπόταμος, πενήντα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και τέσσερα χιλιόμετρα από το παραδοσιακό Περτούλι, περιτριγυρισμένο από τις κορυφογραμμές Κόζιακα Μαρόσα, Νεράιδα και Λουπάτα, δεσπόζει το ιστορικό Νεραϊδοχώρι ή Βετερνίκ, όπως ήταν παλαιότερα γνωστό. Προορισμός κατεξοχήν φυσιολατρικός, θα σας αφήσει κληρονομιά αρκετές «πράσινες» εικόνες μοναδικών φυσικών τοπίων και άγριας φύσης.

Μεσούντα Άρτας

Κοντά στο Φαράγγι του Φάγγου, στα ανατολικά του Νομού Άρτας, σε μια τοποθεσία γεμάτη έλατα και καστανιές, βρίσκεται η περιοχή της Μεσούντας. Χωριό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, η Μεσούντα βρίσκεται στα Αθαμανικά Όρη και σε υψόμετρο 723 μέτρων, δίπλα στον ποταμό Αχελώο, ο οποίος χωρίζει τον νομό Άρτας από τον νομό Τρικάλων.

Αμπελάκια Λάρισας

Μακριά από τα αστικά κέντρα και τους συγκοινωνιακούς άξονες, σε εποπτική θέση, πέντε χιλιόμετρα από τα Ιερά στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλλουν τα Αμπελάκια, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει, ένας γραφικός παραδοσιακός οικισμός. Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν με την αρχιτεκτονική τους-αρχικά-ότι τα χρόνια που πέρασαν άφησαν την δική τους ανεξίτηλη ιστορική πινελιά.

Άγιος Αθανάσιος Πέλλας

Με αλπική… οµορφιά και γραφικότητα που εκπλήσσει ευχάριστα, ο παραδοσιακός οικισµός του Αγ. Αθανασίου, ένα βήµα από την Έδεσσα και το Καϊμάκτσαλαν, δεν κατέχει τυχαία µια θέση στην κορυφή ανάμεσα στους top χειµερινούς προορισµούς.

Μονοδένδρι Ιωαννίνων

Το Μονοδένδρι είναι ένα από τα γνωστά Ζαγοροχώρια και ανήκει διοικητικά στο Δήμο του Κεντρικού Ζαγορίου. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, μόλις 39 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων προσφέρει μοναδική θέα στις πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας.

Σαμαρίνα Γρεβενών 

Ένα από τα πιο ξακουστά Γρεβενοχώρια, η Σαμαρίνα είναι και ένα από τα ομορφότερα, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές των σπιτιών της να κάνουν την τέλεια αντίθεση με το σκούρο πράσινο του ελατοδάσους που απλώνεται γύρω της.

Πεντάλοφος Κοζάνης

Ο Πεντάλοφος Κοζάνης, το μεγάλο κεφαλοχώρι του Βοΐου απλώνεται στις πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1060 μέτρων. Η βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα στα παλιά διώροφα και τριώροφα αρχοντικά του χωριού αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Θεοδώριανα Άρτας

Στην αγκαλιά των χιλιοτραγουδισμένων Τζουμέρκων, σε μέσο υψόμετρο 960, είναι χτισμένο ένα όμορφο ηπειρώτικο κεφαλοχώρι, τα Θεοδώριανα Άρτας. Η ονομασία του χωριού οφείλεται κατά πάσαν πιθανότητα στη Θεοδωρία, ένα από τα γνωστά τοπωνύμια της αρχαίας Αθαμανίας. Το υπέροχο φυσικό ανάγλυφο που σχηματίζουν οι κορυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου των Τζουμέρκων, τα έλατα και τα πλατάνια, οι πηγές και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, οι παραπόταμοι του Αχελώου (Γκούρα και Άσπρη Γκούρα) συνθέτουν ένα εξαιρετικό σκηνικό.

Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιόμετρα μετά την Κόνιτσα, ο ταξιδιώτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα μαγευτικό τοπίο που έχει έντονα τα ηπειρώτικα χαρακτηριστικά. Σπίτια χτισμένα από πέτρα, καλντερίμια λιθόστρωτα, από πάνω ο Γράμμος, από κάτω η κοιλάδα του Σαραντάπορου. Πρόκειται για την Πυρσόγιαννη, το παραδοσιακό και όμορφο χωριό της Ηπείρου και πατρίδα των φημισμένων μαστόρων και πετράδων.

Ζαρούχλα Αχαΐας

Η Ζαρούχλα είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Η βόλτα στο ήσυχο χωριό ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη. Στον οικισμό θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ταβέρνες για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας.

Άνω Δολιανά Αρκαδίας

Τα Άνω Δολιανά είναι ένα ορεινό καταπράσινο γραφικό χωριό που κρύβει πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες του. Από το φυσικό κάλλος και την πλούσια βλάστηση μέχρι τις ταβέρνες και την πεζοπορία, σας προσκαλεί να... αποδράσετε.

Μικρό Χωριό Ευρυτανίας

Το Μικρό Χωριό είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 950 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα, στην πλαγιά απέναντι από το Μεγάλο Χωριό. 

Κωστήτσι Ιωαννίνων

Το Κωστήτσι είναι ένα μικρό χωριό στα νοτιοανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, στα Βόρεια Τζουμέρκα σκαρφαλωμένο στα 870 μ. Σήμερα, παραμένει παραδοσιακό, με τα καλντερίμια του, τα αλώνια και φυσικά τα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής και ομορφιάς πέτρινα σπίτια, τα οποία κατασκευάστηκαν από περίφημους Τζουμερκιώτες μαστόρους της πέτρας.

Γκούρα Κορινθίας

Από τα όμορφα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, η Γκούρα αποτελεί προορισμό τόσο χειμερινό όσο και καλοκαιρινό, με κλίμα που χαρακτηρίζει όλες τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα που φτάνουν ακόμα και τους -10 βαθμούς και ήπιες το καλοκαίρι. Ότι πρέπει για να γεμίσετε με καθαρό οξυγόνο.

Ρεντίνα Καρδίτσας

Η Ρεντίνα είναι ορεινό χωριό του νομού Καρδίτσας και ονομάστηκε η ''βασίλισσα των Αγράφων''. Είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Θεσσαλίας. 

Άγιος Γερμανός Πρεσπών

Κάθε γωνιά της ευρύτερης περιοχής των Πρεσπών είναι μαγευτική, με τοπία πραγματικά πρωτόγνωρα για τη χώρα μας. Ο Άγιος Γερμανός είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής, χτισμένο στα 1000 μέτρα, πάνω από την Μεγάλη Πρέσπα, και απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα.

Πινακάτες Πηλίου

Οι Πινακάτες είναι ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο, σε υψόμετρο 500 μέτρων που του επιτρέπει να έχει όμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο και στο υπόλοιπο Πήλιο, και πολύ κοντά σε άλλα εξίσου θαυμάσια χωριά όπως ο Άγιος Γεώργιος, οι Μηλιές και η Βυζίτσα.

Καρύταινα Αρκαδίας

Η Καρύταινα είναι το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας και ένας μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός. Μία εκδρομή στην παραδοσιακή Καρύταινα περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελε ένας ταξιδευτής για μία όμορφη περιήγηση. Αξιοθέατα, ιστορία, ποτάμια, άγρια βλάστηση, μεσαιωνικό κάστρο, μαγευτική θέα, όμορφα ξενοδοχεία και καλό φαγητό. Ο Νίκος Καζαντζάκης – όχι τυχαία – είχε χαρακτηρίσει την Καρύταινα «Τολέδο της Ελλάδας».

Νεστόριο Καστοριάς

Το Νεστόριο είναι ένα γραφικό πανέμορφο χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ. νοτιοδυτικά της Καστοριάς. Διαθέτει πλήθος φυσικών καλλονών και προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να γνωρίζουν μοναδικές φυσικές ομορφιές αλλά και να ξεφαντώσουν διασκεδάζοντας μέχρι πρωίας στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Βουτύρο Ευρυτανίας

Το Βουτύρο είναι ένα καλοδιατηρημένο ευρυτανικό χωριουδάκι με ωραία πέτρινα σπίτια και εξαιρετική θέα ιδιαίτερα από τον Αγ. Ιωάννη, που βρίσκεται στην κορυφή λόφου.  Οι παραδοσιακοί ξενώνες και οι σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα ομορφύνουν τη διαμονή σας.

Λαμπίρι Αιτωλοακαρνανίας

Το Λαμπίρι είναι ορεινό χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές του όρους Παναιτωλικό και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας. Σε περιπτώσεις χιονόπτωσης μεταμορφώνεται σε ένα πανέμορφο τοπίο.