Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 09:35

Πλάτανος: Το χωριό της Αρκαδίας με τα άφθονα τρεχούμενα νερά (Βίντεο)

Στη βάση μιας καταπράσινης ρεματιάς στις πλαγιές του Πάρνωνα υπάρχει ένα γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό που κλέβει τις εντυπώσεις.

Αυτό δεν είναι άλλο από τον Πλάτανο, μέσα σε ένα υπέροχο και παρθένο φυσικό περιβάλλον σε απόσταση 22 χλμ. από το Παράλιο Άστρος και 180 χλμ. από την Αθήνα.

Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι περιβάλλεται από αμέτρητα πλατάνια εκατοντάδων χρόνων, με το φυσικό σκηνικό του γεμάτο με καστανιές, πεύκα και έλατα να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός, στο χωριό δεν επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων και η γνωριμία μαζί του γίνεται πεζή.

Η γοητεία του βασίζεται κυρίως στα πολλά τρεχούμενα νερά -παλαιότερα λειτουργούσαν νερόμυλοι, νεροπρίονο και νεροτριβή-, καθώς δίπλα στο χωριό κυλά ο ποταμός Βρασιάτης.

Η ύπαρξή του, μάλιστα, οδήγησε στη δημιουργία πολλών βρυσών καθώς και αυλακιών σε διάφορα σημεία του χωριού, αναφέρει το newsbeast.

Το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη πριν και κατά τη διάρκεια της Β’ Τουρκοκρατίας, περίοδο κατά την οποία χτίστηκαν και αρκετά αρχοντόσπιτα.

Βίντεο: Maria Asprou