Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 09:43

Βλάστη: Το χωριό στην Κοζάνη με το καρτποσταλικό, φυσικό σκηνικό (Φωτογραφίες)

Βλάστη: Το χωριό στην Κοζάνη με το καρτποσταλικό, φυσικό σκηνικό (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: elena_temi

Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριουδάκια στη Βόρεια Ελλάδα, συναντάται στο νομό Κοζάνης και ακούει στο όνομα Βλάστη.

Σε απόσταση 24 χλμ. νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, μεταξύ των ορεινών όγκων του Ασκίου και του Μουρικίου, με εκπληκτική θέα στα βουνά που κόβει την ανάσα.

Γνωστό και ως Μπλάτσι ή Βλάτσι, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια στη Δυτική Μακεδονία.

Το χωριό αποτελεί σύμφωνα με το newsbeast έναν όμορφο, γραφικό και ήσυχο προορισμό για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, μακριά από την πολυκοσμία των πιο πολυσύχναστων ορεινών προορισμών.

Τα κτίρια της Βλάστης ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ενώ στα σημαντικότερα σημεία που αξίζει κανείς να δει από κοντά ο ναός του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο ναός του Αγίου Δημητρίου με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και ο ναός του Αγίου Μάρκου.

Στις ταβέρνες του χωριού θα δοκιμάσετε ζουμερά κρεατικά και νόστιμους μεζέδες για τσίπουρο. Μην παραλείψετε να ανακαλύψετε διαδρομές στη φύση πεζή μέσα σε πυκνά δάση με τρεχούμενα νερά.