Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 09:06

Δενδροχώρι: Το πέτρινο γεφύρι στην Καστοριά με την τέλεια καμάρα (Βίντεο)

Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα έχεις σίγουρα συναντήσει και θαυμάσει πολλά πέτρινα γεφύρια. Μάστορες που ταξίδευαν σε όλη τη χώρα και έφτιαχναν αριστουργήματα από πέτρα με την ιδιαίτερη τέχνη τους.

Ένα από αυτά τα πέτρινα γεφύρια έχει μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά το σχήμα του και βρίσκεται στην Καστοριά.

Ο λόγος όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για το Γεφύρι Δενδροχωρίου το οποίο δεν είναι τόσο γνωστό σε πολλούς αλλά άκρως εντυπωσιακό. Είναι ένα ελληνικό μονότοξο πέτρινο γεφύρι του οποίου η καμάρα σχηματίζει σχεδόν τέλειο κύκλο.

Το ελληνικό πέτρινο γεφύρι που έχει καμάρα σχεδόν τέλειου κύκλου

Το Γεφύρι Δενδροχωρίου γεφυρώνει τον ποταμό Λαδοπόταμο στην Καστοριά. Το μονότοξο πέτρινο αυτό γεφύρι κατασκευάστηκε περίπου το 1866 από έναν ντόπιο σπουδαίο πρωτομάστορα, τον Σδρόλιο. Από τότε στέκει εκεί και αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης που αξίζει να θαυμάσεις έστω και μια φορά από κοντά.

Αυτό που κάνει το γεφύρι ξεχωριστό είναι με σιγουριά η κατασκευή του και συγκεκριμένα η καμάρα του. Κι αυτό γιατί το άνοιγμα του τόξου του σχηματίζει καμάρα σε σχήμα σχεδόν τέλειου κύκλου. Επιπλέον παρουσιάζει μια ιδιαίτερη τεχνική. Έχει μια τέτοια κατασκευή έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτεται η απόσταση ανάμεσα στις βραχώδεις προεξοχές στις οποίες στηρίζεται. Κάποτε η εικόνα σε εκείνη την περιοχή ήταν ακόμη πιο ζωντανή. Σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι υπήρχαν κάποτε σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας νερόμυλος και ένα χάνι. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου ότι κάποτε η περιοχή ονομαζόταν χάνι Μπερίκι.

Μπορείς να θαυμάσεις το γεφύρι από το βίντεο του καναλιού Andreas Koutsothanasis στο Youtube…

Πώς πας στο Γεφύρι Δενδροχωρίου

Αν βρεθείς στην περιοχή της Καστοριάς, αξίζει να περάσεις και να δεις από κοντά το υπέροχο πέτρινο στολίδι. Βρίσκεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (προς Αλβανία) λίγο μετά την διασταύρωση προς Δενδροχώρι στο δεξί σου χέρι. Δε θα δυσκολευτείς να το βρεις καθώς υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν ότι εκεί ξεκινάει το Ορειβατικό μονοπάτι Κορομηλιάς – Σιδηροχωρίου. Ένα ελληνικό γεφύρι – στολίδι για ολόκληρη την περιοχή.

Ταξίδι στην Καστοριά

Η Καστοριά είναι πάντα μια καλή επιλογή για μερικές μέρες απόδρασης από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι μια πόλη που συνδυάζει ομορφιά τοπίου, αξιοθέατα, πολλές επιλογές διαμονής και καλό φαγητό. Η βόλτα στη λίμνη και οι εκδρομές στα πέριξ θα σε κάνουν να μη θες να φύγεις σύντομα από εκεί.

Εκτός από το ελληνικό πέτρινο γεφύρι με την εντυπωσιακή καμάρα, μπορείς να οργανώσεις και μια μονοήμερη στις Πρέσπες. Ένα ειδυλλιακό μέρος, ιδανικό για απόδραση όλες τις εποχές του χρόνου.

Αν σκέφτεσαι να κάνεις μια εκδρομή στην Καστοριά, φρόντισε να έχεις τουλάχιστον 4-5 μέρες στη διάθεσή σου και να επιλέξεις ένα κεντρικό μέρος για διαμονή ώστε να μπορείς να επισκεφθείς όσα περισσότερα μέρη μπορείς πιο εύκολα.