Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 09:17

Βοβούσα: Το χωριό στο Ζαγόρι που κόβεται στα δύο (Φωτογραφίες)

Βοβούσα: Το χωριό στο Ζαγόρι που κόβεται στα δύο (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: nikosbalo

Αν ένα στοιχείο χαρακτηρίζει τα χωριά του Ζαγορίου, στο νομό Ιωαννίνων, αυτό δεν είναι άλλο από την πλούσια φύση που προίκισε με τα κάλλη της την ευρύτερη περιοχή.

Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, λοιπόν, στην ανατολική πλευρά του Ζαγορίου, η Βοβούσα ή Βωβούσα, είναι ένα μικρό και πανέμορφο χωριό σε απόσταση 77 χλ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, αποτελεί μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα, ενώ είναι χτισμένο στις δύο όχθες του Αώου, ο οποίος στην ουσία χωρίζει το χωριό στα δύο.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, το οποίο χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και είναι αναγνωρισμένο ως νεότερο αρχαιλογικό μνημείο. Βρίσκεται στη μέση του χωριού και στην ουσία ενώνει τις δύο όχθες και γειτονιές της Βοβούσας.

Στα όσα αξίζει, επίσης, να δει κανείς στο χωριό η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1814. Για την ονομασία της Βοβούσας εικάζεται ότι οφείλεται στη βοή των νερών του Αώου που διασχίζουν το χωριό, αναφέρει το newsbeast.

Οι λάτρεις της ανδρεναλίνης μπορούν να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες στα νερά του ποταμού όπως ράφτινγκ, καγιάκ κ.α.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#βοβούσα_ήπειρος #αωοςποταμος #ελλαδα?? #ταξιδια #ζαγοροχώρια #αγριαφυση

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleni Daskalopoulou (@elenedaskalopoulou) στις