Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 09:53

Μεσενικόλας: Ένα ιστορικό κεφαλοχώρι της Θεσσαλίας (Φωτογραφίες)

Μεσενικόλας: Ένα ιστορικό κεφαλοχώρι της Θεσσαλίας (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: melinap1992

Όλοι γνωρίζουν τη λίμνη Πλαστήρα, ωστόσο λίγοι μυημένοι επισκέπτονται το Μεσενικόλα, ένα ιστορικό κεφαλοχώρι των Αγράφων που φημίζεται για τα κρασιά του.

Ο Μεσενικόλας διαθέτει πλούσια αμπελουργική παράδοση αιώνων, παραγωγή τσίπουρου και ποιοτικούς οίνους από ποικιλίες σταφυλιών που παράγονται στην οροθετημένη Αμπελουργική Ζώνη Ο.Π.Α.Π. Μοσχάτου - Μεσενικόλα - Μορφοβουνίου.

Στους αμπελώνες του χωριού καλλιεργείται η τοπική ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα» η οποία μαζί με τις ποικιλίες «Σιρά» και «Καρινιάν» δίνει το εκλεκτό κρασί ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας. 

Η παράδοση θέλει να χρωστά το όνομα και την αμπελουργική παράδοση σε κάποιο Φράγκο (Μεσιέ Νικολά) που εγκαταστάθηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της κατάλυσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους σταυροφόρους το 1204. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, το οποίο, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, μετά από χρόνια επαναλειτουργεί, με εκθέματα που αφορούν την ιστορία του κρασιού.

Επίσης, ο επισκέπτης αξίζει να βρεθεί στη γραφική πλατεία και την εντυπωσιακή για χωριό εκκλησία, όπως και να πιει καφέ ή τσίπουρο κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια του χωριού. Να κάνει τη βόλτα στον χώρο της Γιορτής Κρασιού Μεσενικόλα, η οποία διοργανώνεται στις 13, 14 και 15 Αυγούστου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει δύο σπουδαία ξωκλήσια, να περπατήσει ένα ήπιας δυσκολίας μονοπάτι 3 χλμ, από τη θέση Παναγία - Διάσελο - Γαζή μέχρι Μορφοβούνι. 

Προπαντός να ανακαλύψει το μονοπάτι στο «Κρυόρεμα», τις γειτονιές του με τα εναπομείναντα αρχοντικά που σώθηκαν από το κάψιμο του χωριού από τους Ιταλούς το καλοκαίρι του 1943, να πάει στο παραλίμνιο τμήμα του Μεσενικόλα κ.ά.

Η λίμνη Λογγά σε υψόμετρο 1000 μέτρων

Ο δήμος Μετεώρων κατέχει το προνόμιο να διαθέτει ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, τα Μετέωρα. Προσφέρει ωστόσο, απλόχερα στον επισκέπτη, μοναδικές εμπειρίες, εμπνευσμένες από τη φύση και από την κουλτούρα και παράδοση που περιβάλλουν και αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή.  

Η λίμνη του Λογγά, σε υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων, αποτελεί μία όαση για τον επισκέπτη όπου ο καθένας μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως περιπατητικό, ποδηλατικό τουρισμό ή να ταυτιστεί με τις πλούσιες δυνατότητες της φύσης συλλέγοντας κάποια από τη μεγάλη ποικιλία μανιταριών ή και να βιώσει τις αρετές και τη γαλήνη που προσφέρει ο φυσιολατρικός τουρισμός σε ένα τόσο μοναδικό τοπίο.

Ο δήμος Μετεώρων, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θοδωρής Αλέκος, έχει σε προτεραιότητα την ανάδειξη του φυσικού αυτού παράδεισου και προτίθεται μέσω ουσιαστικών και άμεσων ενεργειών να αναδείξει το άπειρο κάλλος και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η φύση στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο και πόλο έλξης τη λίμνη του Λογγά. Η λίμνη έχει την τύχη να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πανίσχυρα brand με διεθνή αναγνώριση τα Μετέωρα και το βουνό των Θεών, τον Όλυμπο!

«Η άγνωστη λίμνη του Λογγά, έχει τον τρόπο να αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και να τον κάνει να αισθανθεί μοναδικός», καταλήγει ο δήμαρχος Μετεώρων.