Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 09:27

Κάλυμνος: Οδοιπορικό στο νησί των Σφουγγαράδων (Βίντεο+φωτογραφίες)

Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, έχει έκταση 107 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται μεταξύ της Κω και της Λέρου και απέχει 338 χλμ από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο λόγος για την Κάλυμνο η οποία είναι γνωστή ως το νησί των σφουγγαράδων.

To άγονο έδαφος του νησιού, κατέστησε δύσκολη την καλλιέργειά του, αναγκάζοντας τους Καλύμνιους να στραφούν προς τη θάλασσα για να κερδίζουν τα προς το ζην. Έτσι πολλοί ήταν οι ψαράδες και οι δύτες που βουτούσαν για να ανασύρουν σφουγγάρια.

Πολλοί από αυτούς παρέλυσαν ή πέθαναν επειδή βουτούσαν σε πολύ βαθιά νερά, ενώ οι περισσότερες γυναίκες στο νησί μόνιμα φορούσαν μαύρα ρούχα, πενθώντας έτσι τον χαμό των αγαπημένων τους.

Σήμερα η Κάλυμνος προσφέρει στους επισκέπτες της ξένοιαστες διακοπές και μια πληθώρα επιλογών για διασκέδαση.

Πέρα από τις εξαίσιες παραλίες, διαθέτει βουνά για ορειβασία και αναρρίχηση. Επίσης υπάρχει δυνατότητα για σέρφινγκ, ποδηλασία στο βουνό, περπάτημα, yachting και καταδύσεις.

Επισκεφτείτε τις εκκλησίες του Άγιου Σάββα και το Κάστρο της Χρυσοχέρας στην πρωτεύουσα Πόθια. Θαυμάστε επίσης τα σπήλαια των Επτά παρθένων, του Κεφαλά και των Σκαλιών όπως και τα εργαστήρια επεξεργασίας των σφουγγαριών.

Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει καταφέρει να επιμηκύνει την τουριστική του σεζόν, γεγονός που οφείλεται στα αναρριχητικά πεδία που διαθέτει.

 

Βίντεο+φωτογραφίες: Γιάννης Μαρκάκης