Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 01:18

Σύμη - Το μικρό στολίδι των Δωδεκανήσων (Βίντεο+φωτογραφίες)

Μόλις ο ταξιδιώτης φτάνει στο λιμάνι της Σύμης, βρίσκεται μπροστά σε ένα υπέροχο σκηνικό, που τον ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, σε άλλες ρομαντικές εποχές.

Και αυτό το σκηνικό δεν είναι άλλο από τον πολύχρωμο διατηρητέο νεοκλασικό οικισμό. Κομψότητα, καλαισθησία, στιλ, αρχοντιά, όλα αυτά αποτυπώνονται στην πρώτη εικόνα του νησιού, που θεωρείται - καθόλου άδικα - το στολίδι των Δωδεκανήσων.

Η Σύμη βρίσκεται 12 μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου και τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε έναν δημοφιλή προορισμό. Ο Γιαλός είναι το φυσικό λιμάνι του νησιού και γύρω του είναι αμφιθεατρικά χτισμένη η πολύχρωμη πόλη, που μοιάζει βγαλμένη σαν από καρτ ποστάλ.

Αν και μικρό νησί, προσφέρει στον ταξιδιώτη πολλά μέρη που θα τον αφήνουν το καθένα με το δικό του τρόπο, εντυπωσιασμένο. Σίγουρα, όμως, η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στο νοτιότερο δυτικό άκρο της Σύμης είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός της. Η αρχική εκκλησία του Αρχαγγέλου, χτίστηκε περίπου το 450μ.Χ. στη θέση αρχαίου ναού του Ποσειδώνα.

Η Σύμη έχει κηρυχθεί ολόκληρο αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χάρη σε 159 χώρους και μνημεία που αποτυπώνουν την ιστορία της περιοχής, με ρίζες στην προϊστορική εποχή.

Βίντεο: Rob Thomason