Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 09:00

Λίμνη Τριχωνίδα: Γνωρίστε το… πέλαγος της Αιτωλοακαρνανίας (Βίντεο+φωτογραφίες)

Φωτογραφία: Spiros Kokkalakis
Φωτογραφία: Spiros Kokkalakis

Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.

Δημιουργήθηκε κατά το τέλος του Πλειστόκαινου και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης τοπικής λίμνης. Η προέλευσή της οφείλεται σε διεργασίες από τεκτονικές κινήσεις, καρστικά φαινόμενα, την δράση των ποταμών και την ιζηματογένεση. Σύμφωνα με την παράδοση, στα αρχαία χρόνια υπήρχε μέσα στη λίμνη μια πόλη που βυθίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρεις κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνομά της η λίμνη: Τρεις κώνοι – Τριχωνίδα.

Μια άλλη εκδοχή, μάλλον η επικρατέστερη, είναι ότι πήρε το όνομα της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς.

Μόλις κάποιος βρεθεί εκεί αντιλαμβάνεται αμέσως πως έχει μεταφερθεί σε μια άλλη διάσταση μακριά από τη βαβούρα της πόλης. Το μοναδικό φυσικό τοπίο της σου δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης ενώ αξιοσημείωτα θεωρούνται τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας που φιλοξενεί.

Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως το «πέλαγος της Αιτωλοακαρνανίας», καθώς το μέγεθος της παραπέμπει σε θάλασσα. Μια επίσκεψη εκεί αρκεί για να γνωρίσουμε ένα από τα πιο… παραδεισένια μέρη της Δυτικής Ελλάδας.

Βίντεο: airviews gr74