Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019 09:10

Ιτέα - Ένας όμορφος προορισμός για εκδρομή όλο τον χρόνο (Βίντεο+φωτογραφίες)

Η γραφική Ιτέα, στη Φωκίδα, είναι αγαπημένος προορισμός για σύντομες αποδράσεις και όχι μόνο.

Χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου Κόλπου είναι συχνά το μέρος από όπου οι ταξιδιώτες των κρουαζιερόπλοιων ξεκινούν την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ενώ στη μαρίνα της δένουν δεκάδες σκάφη.

Σύμφωνα με τους θρύλους, στην περιοχή όπου βρίσκεται η σημερινή Ιτέα βρισκόταν μια ιτιά, και δίπλα της μια πηγή, η μόνη στην περιοχή, πρόσφερε απλόχερα νερό. Το όνομα της πόλης αποδίδεται στο δέντρο αυτό και κάποιοι κάτοικοι έως και σήμερα την αποκαλούν Ιτιά και όχι Ιτέα.

Χτισμένη με άρτια ρυμοτομία, κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, η Ιτέα αφήνει τον επισκέπτη να την ανακαλύψει βολτάροντας στους άνετους δρόμους της, τις πλατείες και τους ανοιχτούς δενδροφυτεμένους χώρους. Αγαπημένο σημείο αποτελεί η προκυμαία της αλλά και ο κατάφυτος λόφος των Αγίων Αναργύρων.

Πίσω από την πόλη, το βλέμμα ξεκουράζεται στον ιστορικό Ελαιώνα της Άμφισσας και φτάνει ανεμπόδιστο μέχρι τη Γκιώνα και τον Παρνασσό.

Στην πλευρά της θάλασσας φαίνεται το Γαλαξίδι και ακόμα και η Πελοπόννησος αλλά και τα διάφορα μικρά νησάκια του κόλπου της Ιτέας. Το πιο απομακρυσμένο είναι ο Άγιος Δημήτριος που βρίσκεται σχεδόν ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι και το παράξενο σχήμα του του έχει δώσει το όνομα «καπέλο του Βενιζέλου». Στο νησάκι Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται το αφιερωμένο στον άγιο εκκλησάκι.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης