Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 09:12

Περιήγηση στην Αγιάσο - Στην γραφική κωμόπολη της Λέσβου (Φωτογραφίες)

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Ολύμπου, σε υψόμετρο 460 μέτρων, απέχοντας 27 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Και μπορεί να βρίσκεται στο εσωτερικό της Λέσβου, όμως, αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών, οι οποίοι από την πρώτη κιόλας επαφή με την Αγιάσο μένουν γοητευμένοι με την μοναδική ομορφιά της.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα χρωματιστά σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια είναι τα μεγάλα ατού που την κάνουν να ξεχωρίζει. Ωστόσο, η Αγιάσος αποτελεί θρησκευτικό κέντρο του νησιού, λόγω της εκκλησίας της Παναγίας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών.

Έχει σπάνια κειμήλια, ενώ εκεί βρίσκεται και η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών», που κατά την παράδοση έφερε από τα Ιεροσόλυμα επί Εικονομαχίας ο ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος. Από την επιγραφή, «Αγία Σιών» φέρεται να πήρε κατά την επικρατέστερη εκδοχή, το όνομά της (σε μία παραφθορά) η Αγιάσος.

Η γραφική κωμόπολη της Λέσβου υπήρξε κατά τον 19ο αιώνα, οικονομικό κέντρο του νησιού, με σημαντική βιοτεχνική δραστηριότητα, ενώ είχε αναπτύξει και διατηρεί μέχρι και σήμερα, ζωντανή τη μακρά παράδοσή της στο θέατρο, τη μουσική και αγγειοπλαστική.