Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 09:54

Τα καλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας - Προορισμοί για να χαρείτε τις απόκριες (vids)

Τα πιο γνωστά αλλά και ιστορικά καρναβάλια της χώρας μας δίνουν την τέλεια αφορμή για μια μίνι απόδραση σε γιορτινούς ρυθμούς.

Με αφορμή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έτσι, συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους ελληνικούς προορισμούς για να γιορτάσετε τις τελευταίες ημέρες του καρναβαλιού.

Πατρινό Καρναβάλι...

Με το κλασικό σλόγκαν «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», ο νούμερο ένα καρναβαλικός προορισμός μας καλεί και φέτος να αποδράσουμε στον μαγικό κόσμο του καρναβαλιού, με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι και μεγάλα άρματα με επίκαιρο και περιπαιχτικό θέμα.

Από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν, όπως πάντα, τα Μπουρμπούλια: χοροί όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι και διαλέγουν την ντάμα τους χωρίς να τη ξέρουν αφού οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Πήραν το όνομά τους στο μεσοπόλεμο από τον θεατρώνη Ανδρέα Λοβέρδο που τα παρομοίασε με το «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει), γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Ξεχωριστή καρναβαλική θέση κατέχουν το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και φυσικά όλα τα θεματικά events όπως ο λευκός ή ο κόκκινος χορός.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι να έρθει η στιγμή για τη Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς και την κορύφωση του καρναβαλιού με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, που καταλήγει στο κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι.

Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι...

Ολοένα και πιο επιτυχημένο κάθε χρόνο κι έχοντας κλείσει ήδη έναν αιώνα ζωής, το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι κατέχει τα πρωτεία στην Κρήτη.

Μας περιμένει και φέτος με μπόλικη τσικουδιά, πολλά αποκριάτικα parties, χορούς μεταμφιεσμένων και κυνήγι θησαυρού κατά την διάρκεια της αποκριάς, αλλά και κρητικές καντάδες: ριζίτες, λυράρηδες και βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για ένα τουρ σατυρικής μαντινάδας στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στην παραλιακή Ελευθερίου Βενιζέλου.

Μην χάσετε την Νυχτερινή Παρέλαση Ομάδων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού καθώς και την Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων την Κυριακή.

Καρναβάλι Νάουσας...

Με ένα μοναδικό δρώμενο που η αναβίωσή του χρονολογείται από το 18ο αιώνα, τους Γενίτσαρους και Μπούλες γιορτάζει το καρναβάλι η Νάουσα. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια), σε ένα καρναβάλι όπου τα μουσικά όργανα και οι χοροί είναι προκαθορισμένα από το τελετουργικό, που ακολουθείται αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.

Το φύλο των τελεστών είναι μόνο νέοι άνδρες, ενώ τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) την υποδύεται πάντα άνδρας.

Ξανθιώτικο καρναβάλι...

Ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας, το Ξανθιώτικο καρναβάλι με τις Θρακικές Λαογραφικές γιορτές σας περιμένουν με μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Σιροπιαστά, καριόκες και ελληνικός καφές για να πάρουμε δυνάμεις και ξεκινάμε. Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια.

Κάθε χρόνο τα γραφικά σοκάκια της Παλαιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμου για ένα ξέφρενο γλέντι. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κεντρική πλατεία της πόλης γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων. Ο θεσμός θα κλείσει με την θεαματική καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του Τζάρου, την Κυριακή το απόγευμα στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Κερκυραϊκό Καρναβάλι...

Το Καρναβάλι της Κέρκυρας ή Κορφιάτικο καρναβάλι, με παραδόσεις κι έθιμα 450 ετών, γιορτάζει τις Απόκριες σε συνδυασμό με την έναρξη του κυνηγιού της κερκυραϊκής μασκαράτας.

Έχει όπως πάντα αέρα βενετσιάνικο: από τα αθυρόστομα Πετεγολέτσα (που θυμίζοντας comedia dell’arte αναβιώνουν κάθε χρόνο στην κεντρική αγορά της Παλιάς Πόλης) μέχρι τους ξυλοπόδαρους, τους κλόουν και τα μουζέτα (τις μάσκες δηλαδή) που καλύπτουν τα πρόσωπα των καρναβαλιστών.

Ζακυνθινό καρναβάλι...

Μεσαιωνικό χρώμα έχει το Ζακυνθινό καρναβάλι με τις Ομιλίες (λαϊκό θέατρο που παίζεται στους δρόμους και σε πλατείες από μεταμφιεσμένους άνδρες), τις Μάντσιες (ζακυνθινά πειράγματα), τη Γκιόστρα (δρώμενο μεσαιωνικού στιλ με άλογα και ιππότες), την καρναβαλική ποδηλατάδα, το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, το Piccolo Καρναβάλι με την Παρέλαση μικρών καρναβαλιστών και τη Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο Povero Καρναβάλι.

Ολοκληρώνεται με την «κηδεία του Βασιλιά Καρνάβαλου».

Αναπλιώτικο Καρναβάλι...

Ένα διαφορετικό καρναβάλι μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης στην όμορφη πόλη του Ναυπλίου. Με βενετσιάνικες επιρροές οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στις γειτονιές της πόλης και στα περίχωρα. Μουσικά γλέντια με φωτιές, κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, αλευρώματα κι άλλες εκδηλώσεις ξετυλίγονται ως την Κυριακή των Αποκρεών όπου και κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Ξεφαντώστε ανάμεσα στους αρλεκίνους, τους ζογκλέρ, τις κολομπίνες και τα ντόμινο. Με έμφαση στο λιτό και προσιτό καρναβάλι του δρόμου, το καρναβάλι του Ναυπλίου γεμίζει με φωτιές, ξυλοπόδαρους, παιχνίδια, ντόμινο, αρλεκίνους, μαριονέτες, μουσική, χρώματα και μάσκες κάθε σοκάκι.

Καρναβάλι Μεσσήνης...

Το περίφημο Καρναβάλι της Μεσσήνης αποτελεί πλέον έναν θεσμό παράδοσης και διασκέδασης για το νομό Μεσσηνίας.

Τοπικά έθιμα και ξέφρενο γλέντι χαρακτηρίζουν το εν λόγω καρναβάλι που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και ξεχωρίζει με τις παραδοσιακές φωτιές στις γειτονιές το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών καθώς και το κρέμασμα της «γριάς Συκούς», ένα μοναδικό έθιμο που έρχεται από τον 18ο αιώνα και στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Δείτε επίσης: Μοναδικά έθιμα της Κ. Δευτέρας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας - Iδέες για «αποδράσεις»