Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 09:32

Πλανητέρο - Το μαγευτικό δάσος της Αχαΐας (Βίντεο+φωτογραφίες)

Σκηνικό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Η ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Ένας επίγειος παράδεισος που θέλεις ξανά και ξανά να τον εξερευνήσεις και να αφεθείς σε αυτόν και την ηρεμία που σου προσφέρει.

Ο λόγος για το Πλανητέρο, το γραφικό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και σε κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα και την Κλειτορία.

Ένα μέρος που περιβάλλεται από ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, με πλατάνια και καρυδιές, ενώ το διαρκές κελάρυσμα των νερών από τις πηγές του Αροάνιου ποταμού είναι η πινελιά που το απογειώνει.

Το χωριό με το ασυνήθιστο και κάπως παράξενο όνομα είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε έναν βραχώδη λόφο και χαρακτηρίζεται από τα πολλά νερά και το πανέμορφο δάσος. Απολαυστικός είναι ο περίπατος ανάμεσα στα πλατάνια, με την πλούσια βλάστηση να αποκαλύπτει το μεγαλείο της φύσης σε κάθε γωνιά, ενώ μέσα στο χωριό κυριαρχεί το παλιό πετρόκτιστο σχολείο και το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου.

Αν το επισκεφτείτε, αξίζει να κάνετε μία στάση και στον παραδοσιακό νερόμυλο, που έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί με τον ίδιο μηχανισμό και τη γενναιόδωρη ορμή του νερού. Στον ίδιο χώρο, και με μοναδική δύναμη το νερό, παραμένει σε λειτουργία και μία νεροτριβή.

Το εκθαμβωτικό πλατανόδασος του Πλανητέρου μαζί με τις πηγές του Αροάνιου- τα νερά αναβλύζουν μέσα από τα βράχια- προστατεύονται ως περιοχή του δικτύου Natura 2000. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το απόκοσμο και συναρπαστικό Σπήλαιο Λιμνών.

Βίντεο: Vlasis Xylokastro