Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 09:12

Καστράκι - Ένα ιδιαίτερο χωριό κάτω από τη σκιά των Μετεώρων (Βίντεο+φωτογραφίες)

Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Ελλάδας και όχι τυχαία. Το Καστράκι είναι χτισμένο κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων και μόνο η τοποθεσία του σε προϊδεάζει για το τι πρόκειται να βιώσεις κατά την επίσκεψή σου.

Χωρίς να είναι υπερβολή, το δέος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται στα Μετέωρα. Και το Καστράκι είναι κομμάτι αυτής τη μοναδικής ατμόσφαιρας. Με μια πρώτη ματιά, το χωριό μοιάζει σαν να έχει ριζώσει στις πλαγιές και τις κοιλάδες της περιοχής των Μετεώρων. Βρίσκεται στο νομό Τρικάλων και είναι το πιο γνωστό που θα συναντήσει κανείς κοντά στην Καλαμπάκα πηγαίνοντας προς Μετέωρα.

Ο επισκέπτης θα έρθει αντιμέτωπος με ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πλατώματα, χαράδρες και τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων που μοιάζουν να θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό. Και μοναδική στιγμή, όπως την έχουν περιγράψει πολλοί, είναι όταν σηκώνεις το βλέμμα σου προς τα Μετέωρα, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Το χωριό πήρε την ονομασία του από ένα κάστρο του οποίου σώζονται ακόμη λίγα ερείπια. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων κι έχει σημαντική τοπική παράδοση, έθιμα, δημοτικά τραγούδια.

Μικρά μονοπάτια, γραφικά δρομάκια, μικρά ξωκλήσια συνθέτουν το σκηνικό και όλα αυτά υπό τη σκιά των «Ιερών Βράχων». Το χωριό έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων, Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί δημοφιλές σημείο – ορμητήριο για τους επισκέπτες που φτάνουν εκεί.

Ενώνεται με την Καλαμπάκα κι εκτός των προσκυνητών, που έρχονται κατά εκατοντάδες στα Μετέωρα, είναι δημοφιλής ως προορισμός και στους αναρριχητές.

Βίντεο: kalabakacity