Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 09:08

Ταξίδι στη μαγική Ελαφόνησο (Βίντεο+φωτογραφίες)

Ξακουστό νησί στο δυτικό τμήμα του όρμου της Νεάπολης, η Ελαφόνησος έχει μεγάλη παραθεριστική κίνηση χάρη στις μαγευτικές αμμουδερές παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Πρωτεύουσα της Ελαφονήσου είναι ο ομώνυμος οικισμός, χτισμένος στο βόρειο άκρο του νησιού, με λιγοστά παραδοσιακά σπίτια, σύγχρονες κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, καφέ και ψαροταβέρνες. Τα πολυάριθμα γραφικά καΐκια και οι ψαρόβαρκες που δένουν στο λιμάνι εξασφαλίζουν φρέσκο και άφθονο ψάρι στους παραθεριστές.

H Eλαφόνησος ήταν στην αρχαιότητα ενωμένη με την απέναντι πελοποννησιακή ακτή, αποτελώντας χερσόνησο με την ονομασία Όνου Γνάθος (λόγω του σχήματός της).

Πυκνά δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν την Ελαφόνησο με την απέναντι λακωνική ακτή (Πούντα Βοιών). Εκδρομικά σκάφη μεταφέρουν την καλοκαιρινή περίοδο τους παραθεριστές σε παραλίες του νησιού.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο λιμάνι.

εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, κοντά στο λιμάνι.

*Το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, στη διαδρομή προς τον οικισμό της Παναγίας (Κάτω Νησί).

εκκλησία της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας.

*Τα νησάκια της Παναγίας (Κασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι). Όμορφο είναι το ηλιοβασίλεμα από την παραλία της Παναγίας.

*Το ξωκλήσι του Αγίου Παταπίου, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Φθάνετε ακολουθώντας μονοπάτι που ξεκινά από την περιοχή της Παναγίας (διαδρομή 1 ώρας).

*Το μαγευτικό Σαρακίνικο, τοπίο μοναδικής ομορφιάς (χερσόνησος αγκαλιασμένη από αμμόλοφους, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά), με τις εξωτικές παραλίες του Σίμου.

λίμνη Στρογγύλη, κοντά στον οικισμό Βιγκλάφια, αξιόλογος υγρότοπος στην απέναντι λακωνική ακτή.

*Η περιοχή της Πούντας, με κέδρους και αμμουδερές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, στην απέναντι λακωνική ακτή. Εδώ έχουν εντοπιστεί λείψανα οικισμού και νεκροταφείο Μυκηναϊκών Χρόνων.

*Το Παυλοπέτρι (Πετρί), βραχονησίδα ανατολικά του ακρωτηρίου της Πούντας, με ίχνη κατοίκησης από τους Πρωτοελλαδικούς έως τους Βυζαντινούς Χρόνους.

Στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Παυλοπέτρι και την απέναντι λακωνική ακτή έχει εντοπιστεί πρωτοελλαδικός οικισμός.

ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις παραλίες Kοντογώνι, Παναγία (Κάτω Νησί), Λεύκη και Σίμο.

Στην απέναντι λακωνική ακτή, στην Πούντα.

Επίσης, με σκάφος, στα νησάκια Kασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι, απέναντι από τον οικισμό της Παναγίας (Κάτω Νησί).

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Εορταστικές εκδηλώσεις για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου.

H «Γιορτή του ψαρά» το τελευταίο δεκαήμερο του Aυγούστου.

Το πανηγύρι της Παναγίας της Kατωνησιώτισσας το Δεκαπενταύγουστο.

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Περιφερειακό Ιατρείο, τηλ. 27340 61294.

XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27340 61111.

Βίντεο: click photography video greece